Politiek Buitenland

Hongaarse minister: ‘We zullen niet toegeven aan chantage door Brussel’

29-01-2024 17:25

Viktor Orbán
Premier van Hongarije Viktor Orbán. Bloomberg.

Márton Losonczi, Hungarian Conservative/TPO, 29 januari 2024 – De Hongaarse regering “zal niet toegeven aan chantage”, zei minister van Europese Zaken János Bóka in een Facebook-post op maandag 29 januari. Dit in reactie op berichten in de pers waarin wordt gesuggereerd dat EU-leden zouden kunnen proberen communautaire financiering aan Hongarije te onthouden “tenzij de EU-top op 1 februari een besluit neemt over hulp aan Oekraïne”.

Bóka beweerde dat de berichten:

“De bewering van de Hongaarse regering ondersteunen dat Brussel de toegang tot financiering gebruikt om politieke druk uit te oefenen”.

“Hongarije koppelt de hulp aan Oekraïne niet aan de toegang tot EU-fondsen en verwerpt dat anderen dat wel doen. Hongarije heeft constructief deelgenomen aan de onderhandelingen en zal niet toegeven aan chantage.”

‘Chantage in plaats van onderhandelingen’

Ook parlementslid en voormalig minister van Justitie Judit Varga heeft zich over de kwestie uitgesproken. Ook zij publiceerde een lange post op haar Facebookpagina. Ze gaf commentaar op een verhaal op de voorpagina van de Londense krant Financial Times en schreef:

“Dit is hoe Brussel altijd heeft gewerkt: we worden gechanteerd met het tegenhouden van illegale migratie, het terugslaan van LGBTQ-gekte en het weigeren om betrokken te raken bij de oorlog.

“Zelfs de voorzitter van de Commissie ontkent dit niet. Chantage in plaats van onderhandelingen, dreigementen in plaats van een constructieve dialoog…

“We zullen niet zwijgen! Bovendien zullen we luider worden in Duitsland, Frankrijk, België en in de hele EU. Luister goed, Brussel: Hongarije zal nooit toegeven aan chantage! De EP-campagne begint, we leren tractor rijden!”

Dit artikel werd met toestemming overgenomen van Hungarian Conservative. Uit het Engels vertaald door Deepl/TPO.