Portemonnee

Klimaatverandering drijft prijzen Zuid-Afrikaanse verzekeraars op, ‘premiestijging van 10% dit jaar’

29-01-2024 12:53

Zuid-Afrikaanse fabriek
Waldo Swiegers/Bloomberg.

Adelaide Changole, Bloomberg, 29 januari 2024 – Klimaatverandering vormt de belangrijkste bedreiging voor Zuid-Afrikaanse verzekeringsmaatschappijen en dreigt de premies en de kosten van herverzekering te verhogen, aldus een topfunctionaris bij de grootste verzekeraar naar activa.

Nadat de kosten voor herverzekering tegen catastrofale gebeurtenissen voor Old Mutual in het decennium tot 2020 vrijwel gelijk zijn gebleven, zijn ze tot wel 30% gestegen, volgens Garth Napier, managing director bij Old Mutual Insure, de schadeverzekeringsafdeling van de groep.

Naast Covid-19 zijn de herverzekeringskosten gestegen door de ergste overstromingen in bijna drie decennia, waarbij meer dan 400 mensen verdronken door aardverschuivingen en huizen werden weggespoeld in 2022, zei hij vrijdag in een interview.

Herverzekeren

Herverzekeraars – de bedrijven die verzekeringsmaatschappijen verzekeren – betaalden meer dan 30 miljard rand (1,6 miljard dollar) voor die ramp, zei Napier. Herverzekeringsmakelaar Gallagher Re schat dat de verzekerde verliezen voor wereldwijde natuurrampen vorig jaar 123 miljard dollar bedroegen.

“De grootste zorg voor de industrie is de klimaatverandering die een aanzienlijke toename van het aantal gebeurtenissen veroorzaakt,” zei hij.

“Er zijn zeker gegevens die ondersteunen dat we een toename zien in frequentie in Zuid-Afrika en wereldwijd, en dat de omvang van de schade zeker veel hoger is dan wat het in het verleden zou zijn geweest.”

Napier schat dat klanten dit jaar over de hele linie een premiestijging van 10% kunnen zien.

Net-zero

Vorig jaar zei een beleggingsafdeling van Old Mutual dat het tegen sommige resoluties zou stemmen op de jaarlijkse algemene vergadering van Sasol vanwege de slechte staat van dienst van het petrochemische en brandstofbedrijf op het gebied van klimaatdoelstellingen.

Het bedrijf is verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de Zuid-Afrikaanse uitstoot van broeikasgassen en stoot een groot aantal vervuilende stoffen uit. Het bedrijf heeft zich tot doel gesteld om de uitstoot tegen 2030 met 30% te verminderen en tegen 2050 een net-zero uitstoot te bereiken.

Zuid-Afrika is zeer kwetsbaar voor klimaatverandering en staat op plaats 96 van de 182 landen die zijn beoordeeld volgens de Notre Dame Global Adaptation Initiative index. De economie loopt volgens de Wereldbank ook gevaar omdat het land afhankelijk is van regenlandbouw en natuurlijke hulpbronnen.