Politiek Buitenland

Meloni komt met pakket van 5,5 miljard euro voor bestrijden mensenhandel en migratie, investering in Afrika

29-01-2024 12:41

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni. AP Photo/Domenico Stinellis.

Chiara Albanese, Flavia Rotondi, Bloomberg, 29 januari 2024 – Premier Giorgia Meloni onthulde een investeringsplan ter waarde van meer dan 5,5 miljard euro om de Italiaanse betrekkingen met Afrika te versterken. Het is een poging om de energiebanden aan te halen en de migratiestromen te beteugelen. De premier organiseerde maandag een bijeenkomst van ongeveer 25 Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders in een poging om Rome een invloedrijke rol te geven als politieke en economische brug tussen de Europese Unie en het Afrikaanse continent.

“Massale illegale immigratie zal nooit worden gestopt, mensenhandelaars zullen nooit worden verslagen als we de oorzaken die iemand ertoe aanzetten zijn eigen huis te verlaten, niet aanpakken,” vertelde Meloni.

“Dat is precies wat we van plan zijn te doen. Aan de ene kant de oorlog verklaren aan de mensenhandelaren van het derde millennium, en aan de andere kant werken om de Afrikaanse volkeren een alternatief te bieden dat bestaat uit kansen, werk, opleiding en legale migratie,” zei ze.

Tot de prioriteiten van Italië behoren energie, onderwijs en beroepsopleiding, gezondheid, landbouw en water, zei Meloni. Het initiële pakket, inclusief leningen, subsidies en garanties, zal bestaan uit ongeveer 3 miljard euro uit het Italiaanse klimaatfonds en ongeveer 2,5 miljard euro uit ontwikkelingsmiddelen, voegde ze eraan toe.

Nieuw financieel instrument

De regering, die van plan is om internationale financiële instellingen en andere donorlanden erbij te betrekken, zal tegen het einde van het jaar “een nieuw financieel instrument” opzetten. Dit samen met de staatsleningverstrekker Cassa Depositi e Prestiti om investeringen van de privésector in het project te vergemakkelijken, zei Meloni.

Meloni kondigde haar zogenaamde ‘Mattei-plan’ voor Afrika aan kort na haar aantreden in 2022, maar sindsdien is het herhaaldelijk uitgesteld. Het project is vernoemd naar Enrico Mattei, de oprichter van het Italiaanse energiebedrijf Eni SpA dat vaak heeft gefungeerd als politieke en zakelijke link tussen Italië en het continent.

Groep van Zeven

De conferentie vindt plaats op het moment dat Meloni dit jaar het voorzitterschap van de Groep van Zeven overneemt.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, die aanwezig was op het evenement in Rome, steunde Meloni’s initiatief. Ze zei dat “het een aanvulling is op onze European Global Gateway“, het infrastructuurplan van de EU dat investeringen ter waarde van 150 miljard euro voor Afrika omvat.

Meloni benadrukte de energiesector door te zeggen: “Het doel dat Italië nastreeft is om geïnteresseerde Afrikaanse naties te helpen om genoeg energie te produceren voor hun eigen behoeften. En om het overtollige deel naar Europa te exporteren, waarbij twee behoeften worden gecombineerd: de Afrikaanse, om deze productie te ontwikkelen en welvaart te genereren, en de Europese, om zichzelf nieuwe aanvoerroutes voor energie te garanderen.”

Na de Russische invasie in Oekraïne is Noord-Afrika de grootste energieleverancier van Italië geworden, wat de economische betrekkingen tussen de twee gebieden heeft aangewakkerd.