Klimaat

1,8 biljoen dollar geïnvesteerd in schone energie wereldwijd, jaar 2023

30-01-2024 11:36

Windmolen
Daniel Brenner/Bloomberg.

Will Wade, Bloomberg, 30 januari 2024 – Wereldwijde uitgaven voor de overgang naar schone energie bereikten recordhoogten nu de wereld zich inspant om de klimaatverandering te beteugelen, maar het is nog steeds niet genoeg om op het spoor te komen van net-zero-uitstoot. De totale uitgaven stegen vorig jaar met 17% tot 1,8 biljoen dollar, volgens een rapport van BloombergNEF (BNEF) van dinsdag.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Hieronder vallen investeringen om hernieuwbare energie te installeren, elektrische voertuigen te kopen, waterstofproductiesystemen te bouwen en andere technologieën in te zetten. Voeg daarbij de investeringen in het uitbouwen van de toeleveringsketens voor schone energie, evenals 900 miljard dollar aan financiering, en de totale financiering in 2023 bedraagt ongeveer 2,8 biljoen dollar.

Groeiende urgentie

De recorduitgaven weerspiegelen de groeiende urgentie van internationale inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan na het warmste jaar ooit – en dit jaar wordt nog meer hitte verwacht.

Volgens BNEF moet de wereld echter meer dan twee keer zoveel investeren in schone technologie om tegen het midden van de eeuw netto-nul-uitstoot te bereiken.

“De kans is groot en de uitgaven versnellen, maar we moeten nog veel meer doen”, aldus Albert Cheung, plaatsvervangend CEO van BNEF. De totale uitgaven aan de energietransitie bedroegen vorig jaar veel minder dan de meer dan 4,8 biljoen dollar die volgens de in Londen gevestigde onderzoeksleverancier tussen 2024 en 2030 jaarlijks nodig zal zijn om de wereld op een net-zero pad te krijgen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

BNEF waarschuwt dat overheden de komende jaren nog meer moeten doen. Cheung schat dat de investeringen met 170% moeten stijgen als de wereld op schema wil komen om net-zero te bereiken.

“We zitten in het steile deel van de curve en we zullen elk jaar een snelle groei zien in de uitgaven, zei hij. “Maar of we op schema komen om netto nul te bereiken, dat is een moeilijke vraag.”

China

China blijft veruit de grootste markt met 676 miljard dollar aan uitgaven vorig jaar. Dat is echter een stijging van slechts 6% ten opzichte van 2022.

Investeringen in de VS, het VK en Europa groeiden in vergelijking met vorig jaar met minstens 22% tot een gezamenlijk totaal van 718 miljard dollar. Dat was deels te danken aan de stimuleringsmaatregelen in de Inflation Reduction Act, het paradepaardje van de Amerikaanse klimaatwetgeving, die een grote impact begint te krijgen.

De sterke verkoop van elektrische voertuigen in het Verenigd Koninkrijk en de groeiende vraag naar hernieuwbare energie in heel Europa hebben ook bijgedragen aan de stijging van het totaal.

Elektrische voertuigen

De uitgaven aan elektrische voertuigen stegen wereldwijd met 36% tot 634 miljard dollar. Daarmee was dit de sector waarin het meest werd geïnvesteerd en overtrof het de sector hernieuwbare energie, die met 8% steeg tot 623 miljard dollar.

Investeerders staken 310 miljard dollar in elektriciteitsnetten, een cruciaal instrument voor het leveren van schone energie die wordt gegenereerd door nieuwe wind- en zonneparken die online komen, waarmee dit de op twee na grootste markt is.

Sommige opkomende technologieën kenden een stormachtige groei. Investeringen in waterstof, bijvoorbeeld, verdrievoudigden tot 10,4 miljard dollar, een teken van toenemende interesse in de technologie, hoewel deze zich nog moet bewijzen op schaal.