Klimaat

Elektriciteitsreus India gaat meer kolen stoken, 45% uitbreiding

30-01-2024 15:41

Zwarte rook uitstoot vervuiling industrie
Shutterstock.

Rajesh Kumar Singh, Bloomberg, 30 janauri 2024 – India’s grootste energieproducent NTPC verhoogt zijn kolengestookte capaciteit terwijl het miljarden dollars toewijst aan groene energie, wat het dilemma van het land benadrukt om een evenwicht te vinden tussen energiezekerheid en het halen van klimaatdoelstellingen.

Het staatsbedrijf en zijn eenheden zullen de komende drie jaar orders plaatsen voor 16,8 gigawatt aan nieuwe kolencentrales, zei financieel directeur Jaikumar Srinivasan dinsdag tijdens een earnings call. De nieuwe centrales, samen met de 10 gigawatt die al in aanbouw is, zullen de kolencapaciteit met ongeveer 45% uitbreiden ten opzichte van het huidige niveau.

De belofte komt op dezelfde dag dat NTPC zei een voorlopige overeenkomst te hebben getekend om ongeveer 9,6 miljard dollar te investeren in groene energieprojecten in het land.

Dubbel zoveel steenkool

Terwijl India werkt aan het behalen van de doelstellingen voor schone energie, heeft de stijgende vraag naar elektriciteit beleidsmakers gedwongen om dubbel zoveel steenkool te gebruiken, de vuilste fossiele brandstof.

Voor NTPC betekent de uitdijende kolenpijplijn een ommekeer ten opzichte van een eerder beleid dat erop gericht was het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken en het aandeel van hernieuwbare energiebronnen te verhogen tot bijna de helft van de capaciteit.

Overschrijding prognoses

Om de nieuwe centrales te ondersteunen, zal het in New Delhi gevestigde bedrijf ook zijn kolenmijnproductie uitbreiden, met als doel een jaarlijkse productie van 50 miljoen ton in drie jaar.

India registreerde vorig jaar een piekvraag naar elektriciteit van 243 gigawatt, wat de prognoses van het energieministerie van 229 gigawatt overschreed en het ministerie ertoe aanzette om meer steenkoolcentrales te bouwen. Verwacht wordt dat de maximale vraag zal stijgen tot 366 gigawatt in 2032.