Politiek Buitenland

Franse premier garandeert boze boeren ‘eerlijke concurrentie’

30-01-2024 17:18

Boze boeren Frankrijk blokkeren snelweg bij Parijs
Boze boeren in Frankrijk blokkeren de snelweg bij Parijs. AP Photo/Daniel Cole.

Oleg Cetinic, Helena Alves, Associated Press, Jossigny, Frankrijk, AP, 30 januari 2024 – De nieuwe premier van Frankrijk zei dinsdag dat hij controles gaat uitvoeren op buitenlandse voedselproducten om “eerlijke concurrentie” te garanderen tegen de protesten van boeren.

In zijn algemene beleidstoespraak in de Assemblée Nationale vertelde Gabriel Attal wetgevers dat “het doel duidelijk is: eerlijke concurrentie garanderen, in het bijzonder zodat de regels die worden toegepast op Franse boeren ook worden gerespecteerd door buitenlandse producten.”

Hij zei ook dat detailhandelaren in voedingsmiddelen die zich niet houden aan een wet die bedoeld is om een eerlijk deel van de inkomsten voor boeren te garanderen, beboet zullen worden, en wel met onmiddellijke ingang.

“We moeten luisteren naar de boeren, die werken en zich zorgen maken over hun toekomst en hun levensonderhoud,” zei Attal.

Barricades rond Parijs

Boeren protesteren al dagen door heel Frankrijk om druk uit te oefenen op de regering om in te gaan op hun eisen voor een betere beloning voor hun producten, minder bureaucratie en bescherming tegen goedkope import.

Protesterende boeren bivakkeerden dinsdag op barricades rond Parijs om hun zaak te bepleiten dat het verbouwen en kweken van voedsel te moeilijk en niet lucratief genoeg is geworden.

De campagne van de boeren voor beter loon, minder beperkingen en lagere kosten is voor Attal uitgegroeid tot een grote crisis in de eerste maand van zijn nieuwe baan. Demonstranten verwierpen de landbouwbevorderende maatregelen die Attal vorige week aankondigde als onvoldoende. De regering beloofde dat er dinsdag meer reacties zouden komen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Daniel Cole.

 

Protesterende boeren omsingelden Parijs maandag met verkeersopstoppingen, waarbij ze honderden tractoren en hopen hooibalen gebruikten om snelwegen naar de Franse hoofdstad, waar over zes maanden de Olympische Zomerspelen worden gehouden, te blokkeren. De demonstranten waren voorbereid op een langdurige strijd, met tenten en voorraden voedsel en water.

15.000 politieagenten

De regering kondigde de inzet van 15.000 politieagenten aan, voornamelijk in de regio Parijs, om elke poging van de demonstranten om de hoofdstad binnen te komen te stoppen. Agenten en pantservoertuigen werden ook gestationeerd bij de Parijse hub voor verse voedselvoorraden, de Rungis-markt.

Boeren die sliepen op een snelweg in de buurt van het Disneyland themapark ten oosten van Parijs waren sceptisch dat de regering genoeg zou doen om hun zorgen weg te nemen. Ze grilden worstjes, zetten een televisie op om de toespraak van de premier te volgen en hingen een beeltenis van een stervende boer aan een brug.

‘Nu zeggen we stop’

Stephane Chopin, een biologische Charolais-rundveehouder uit de buurt van Chateau-Thierry, ten noordoosten van Parijs, beschreef de kosten en bureaucratische last van het proberen om biologische methoden te handhaven. Hij moet concurreren met voedsel uit andere landen met lagere arbeids- en kosten van levensonderhoud.

“We proberen ons al 20 jaar in te zetten voor lokale producten, voor het milieu. We proberen, we proberen…nu zeggen we stop,” zei hij.

In buurland België blokkeert een delegatie van de Belgische vereniging van jonge boeren voor de derde dag op rij de hoofdweg tussen Parijs en Brussel, net buiten de Belgische hoofdstad. Net als hun collega-boeren uit de hele Europese Unie eisen ze minder bureaucratie en meer geld voor hun producten.

Voedselcrisis

De beweging in Frankrijk is een andere uiting van een wereldwijde voedselcrisis die verergerd is door de bijna twee jaar durende grootschalige oorlog van Rusland in Oekraïne, een belangrijke voedselproducent.

Franse boeren beweren dat hogere prijzen voor kunstmest, energie en andere inputs voor het verbouwen van gewassen en het voeden van vee hun inkomen hebben aangetast.

Demonstranten beweren ook dat de massaal gesubsidieerde landbouwsector in Frankrijk overgereguleerd is en schade ondervindt van voedselimport uit landen waar landbouwproducenten te maken hebben met lagere kosten en minder beperkingen.

‘Gemeenschappelijk landbouwbeleid’

De Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag in Brussel een ontmoeting met het hoofd van de Europese Commissie om de landbouwcrisis te bespreken.

Maar Macron verdedigde het EU-landbouwbeleid in het algemeen als de enige manier om de Europese landbouw in leven te houden in een geglobaliseerde economie.

“Zonder een gemeenschappelijk landbouwbeleid in de EU zouden onze boeren geen inkomsten hebben. Velen van hen zouden niet kunnen overleven”, zei Macron dinsdag tijdens een reis naar Zweden.