Buitenland

‘Hamas gebruikt UNRWA om terreuraanvallen te organiseren’

30-01-2024 08:01

UNRWA

Marissa Newman, Ethan Bronner, Bloomberg, 30 januari 2024 – Maar liefst 10% van de 12.000 medewerkers van de VN-hulporganisatie in de Gazastrook waren lid van de terreurgroeperingen Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad, volgens een beoordeling van Israëlische inlichtingendiensten die is gedeeld met de VS.

Lees ook: ‘190 UNRWA-medewerkers Hamas -terrorist’, twee hielpen met ontvoeringen, aanvallen op kibboets 7 oktober

Het maakte deel uit van een rapport waarin Israël verklaarde dat minstens 13 van de VN-medewerkers deelnamen aan de dodelijke Hamas-aanval op 7 oktober.

De Israëlische beoordeling, die werd ingezien door Bloomberg News, beweert dat zes medewerkers van de UN Relief and Works Agency infiltreerden in Israëlisch grondgebied tijdens de aanval. Volgens het document waren vier UNRWA-medewerkers betrokken bij de ontvoering van Israëliërs.

Het document, waarin geen verdachten werden genoemd, kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Maar het bevat nieuwe details die de Israëlische beschuldiging ondersteunen dat de UNRWA, die onderwijs, medicijnen en humanitaire hulp biedt aan Palestijnen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, nauwe banden heeft met Hamas en soms samenwerkt met Hamas.

Een persoon die bekend is met de zaak zei maandagavond dat Israël de informatie had gedeeld met ambtenaren van de regering Biden, die de informatie aan het bestuderen waren.

12.000 werknemers

Israël beschuldigt het agentschap er al lang van dat het dekking geeft aan Palestijnse terroristen en haat tegen Israël bevordert in zijn scholen. Het 75 jaar oude conflict zou in stand worden gehouden door de hervestiging en rehabilitatie van Palestijnse vluchtelingen niet aan te moedigen.

UNRWA heeft meer dan 12.000 werknemers in dienst in de Gazastrook en beheert een netwerk van scholen en welzijnsdiensten, waaronder essentiële hulp en onderdak tijdens de oorlog.

De beoordeling noemt de relatie van de organisatie met Hamas er een van “wederzijdse afhankelijkheid” en zegt dat Hamas invloed heeft gekregen op de werknemerscommissie van het agentschap.

VN-baas geschokt

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN was “geschokt door het nieuws” dat werknemers van UNRWA mogelijk betrokken waren bij de aanval van Hamas. Hij drong er bij het hoofd van het agentschap op aan om de beschuldigden door te verwijzen voor mogelijke vervolging, zei zijn kantoor vorige week in een verklaring. Volgens de verklaring zal er een “dringende en uitgebreide onafhankelijke evaluatie” van het agentschap plaatsvinden.

Gevraagd naar de Israëlische beweringen zei John Kirby, woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, maandag tegen verslaggevers dat het belangrijk was om het werk van het hele agentschap niet in twijfel te trekken.

“Ik wijs de ernst van de beschuldigingen tegen deze medewerkers niet af”, zei hij.

“Hopelijk zal het onderzoek ons meer inzicht geven. Het is belangrijk dat het personeel en de commissaris-generaal van de UNRWA en de secretaris-generaal van de VN, Guterres, vorige week duidelijk hebben gemaakt dat ze dit serieus nemen. Dat is ook onze verwachting.”

De Israëlische beschuldigingen waren vorige week aanleiding voor de VS, het Verenigd Koninkrijk en verschillende andere westerse landen om de financiering van de VN-organisatie op te schorten.

Hongersnood

De VN heeft er bij de landen op aangedrongen om hun koers te wijzigen en waarschuwde dat het achterhouden van fondsen zou kunnen leiden tot een hongersnood in de Gazastrook.

UNRWA is een belangrijke leverancier van water, voedsel en onderdak voor twee miljoen Palestijnen. Het VN-agentschap zei dat het verschillende medewerkers had ontslagen vanwege de beweringen en beloofde een onderzoek in te stellen.

Hoewel VN-functionarissen op de hoogte zijn van verwijzingen naar het dossier in de media, hebben ze het niet ontvangen van Israëlische autoriteiten, vertelde VN-woordvoerder Stephane Dujarric maandag aan verslaggevers.

Samenwerken met Hamas

Israël, dat zich beroept op ondervragingen van Hamas-medewerkers, beschuldigde de UNRWA er ook van tijdens het huidige conflict humanitaire hulp en brandstof die bedoeld was voor Palestijnse burgers, door te sluizen naar Hamas.

Tegelijkertijd suggereerde het document dat UNRWA in sommige gevallen weinig andere keuze heeft dan samen te werken met Hamas.

“Hamas gebruikt UNRWA en haar activiteiten om terroristische aanvallen te organiseren en te versnellen,” aldus het document.

“Er moet worden opgemerkt dat de UNRWA niet in staat is om dit fenomeen uit te roeien omdat ze moet samenwerken met Hamas om de activiteit en functionaliteit van het agentschap voort te zetten” in de Gazastrook.