Economie

Hoogste rendement ooit voor grootste staatsinvesteringsfonds ter wereld

30-01-2024 17:05

Boorplatform
Shutterstock.

Mark Lewis, Stavanger, AP, 30 januari 2024 – De beheerder van ‘s werelds grootste staatsinvesteringsfonds beloofde dinsdag om grote olie- en gasbedrijven aan te sporen om zich sneller voor te bereiden op de “onontkoombare” overstap van fossiele brandstoffen naar een andere vormen van energieopwekking.

Uren eerder rapporteerde het Norway Government Pension Fund Global het grootste jaarrendement in zijn geschiedenis, een prestatie die werd aangevoerd door Amerikaanse technologiebedrijven en het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk, dat het medicijn tegen diabetes en gewichtsverlies Ozempic maakt.

Duurzaamheid en winstgevendheid

Het fonds, dat de Noorse winsten uit olie en gas belegt, bezit ongeveer 1,5% van alle aandelen van wereldwijd genoteerde bedrijven, waaronder grote belangen in Exxon Mobil, Chevron, TotalEnergies, Shell en BP. Het bedrijf heeft de activa gebruikt om te lobbyen voor een snellere overgang naar duurzame energie en te stemmen voor meer CO2-reductiedoelen.

“Het is een evenwichtsoefening tussen duurzaamheid en winstgevendheid. We proberen ze zo ver te krijgen dat ze voorbereid zijn op de uiteindelijke en onontkoombare overgang,” vertelde Nicolai Tangen, de beheerder van de portefeuille die ook bekend staat als het Oil Fund, aan The Associated Press.

Tangen meldde dat ondanks de “hoge inflatie en geopolitieke onrust” de waarde van het fonds vorig jaar met 16% is gestegen tot 15.765 miljard kronen (1500 miljard dollar). Dat komt overeen met 273.000 dollar voor elke inwoner van Noorwegen, dat 5,5 miljoen inwoners telt.

Hij zei dat het fonds in 2023 ook profiteerde van de opwinding in de markt over de snelle invoering van AI, terwijl hij ook onthulde dat managers AI gebruikten om “de inzet van kapitaal te optimaliseren” bij zijn eigen beleggingen.

UBS

Tanger zei echter dat de beslissing waar hij het meest trots op was, het nemen van een groot belang in de Zwitserse bank UBS was, de dag na de noodovername van de voormalige rivaal Credit Suisse.

“We vonden het echt een opwindende kans. De aandelenkoers herstelde zich en we denken dat er veel ruimte is voor meer waarde,” vertelde hij aan de AP.

De zes grootste bijdragers aan de groei van het fonds waren de Amerikaanse technologiebedrijven Microsoft, Apple, NVIDIA, Meta, Amazon en Alphabet. Tesla, de maker van elektrische auto’s, eindigde op de zevende plaats.

Tangen zei dat het fonds desalniettemin zou blijven vechten tegen “buitensporige” beloningen voor leidinggevenden in Amerikaanse bestuurskamers. Het fonds stemde tegen meer dan 50% van alle beloningen van meer dan 20 miljoen dollar.

Ozempic

Het in Denemarken gevestigde Novo Nordisk was de volgende grootste donateur. Ozempic werd oorspronkelijk ontwikkeld als diabetesbehandeling, maar de groei versnelde in 2023 toen meer mensen het gingen gebruiken als behandeling tegen obesitas. Nova Nordisk maakt ook een hoger gedoseerde versie van hetzelfde medicijn dat wordt verkocht als afslankmiddel onder de merknaam Wegovy.

Het grootste deel van het fonds bestaat uit aandelen, maar het bevat ook staatsobligaties, vastgoed en infrastructuur voor hernieuwbare energie.