Ondernemen & zzp

Tsunami van faillissementen overspoelt UK, ‘perfecte storm voor financiële onrust’

30-01-2024 13:34

Failliet
Bloomberg.

Giulia Morpurgo, Bloomberg, 30 januari 2024 – Het aantal bedrijven dat failliet gaat in het Verenigd Koninkrijk is gestegen tot het hoogste niveau in 30 jaar, doordat bedrijven werden getroffen door een combinatie van hoge leenkosten, een stijgende inflatie en een afnemende consumentenvraag.

In 2023 waren er 25.158 geregistreerde bedrijfsfaillissementen in Engeland en Wales, volgens kwartaalgegevens die dinsdag werden gepubliceerd door de Insolvency Service van de overheid. Dat is het hoogste aantal sinds 1993.

Een op de 186 actieve bedrijven ging failliet in 2023, het hoogste aantal in ongeveer tien jaar.

Perfecte storm

“Duizenden bedrijven zijn in staat van insolventie geduwd door een combinatie van rentetarieven op niveaus die we in meer dan tien jaar niet hebben gezien. Hierdoor zijn de kosten van lenen gestegen, naast inflatie, een zwak consumentenvertrouwen en stijgende inkoopkosten,” zei Julie Palmer, partner bij Begbies Traynor, in een e-mail aan Bloomberg.

Ze omschreef het als “een perfecte storm voor financiële onrust”.

Vrijwillige liquidaties door schuldeisers – een soort liquidatie waarbij de aandeelhouders van een bedrijf zelf een besluit kunnen nemen om het bedrijf vrijwillig te laten liquideren – bereikten een nieuw record in gegevens over de periode die teruggaat tot 1960.

Groeiende divergentie

Vooruitkijkend kunnen bedrijven wat verlichting krijgen nu de markten verwachten dat de Bank of England de rente zal verlagen. Voor sommigen kan het echter te laat zijn.

“Ondanks recente, positievere economische cijfers is er een groeiende divergentie. Tussen bedrijven die in staat zijn mee te liften op de golf van het herstel en bedrijven die te veel verstrikt zijn in financiële of operationele problemen om hiervan te profiteren”. Dit schrijft Simon Edel, partner bij EY-Parthenon, in een commentaar per e-mail.

“Bedrijven die geen robuuste handelsresultaten of betrouwbare prognoses kunnen laten zien, zullen waarschijnlijk problemen ondervinden bij herfinanciering tegen gunstige voorwaarden,” zei hij.