Buitenland

Auschwitz-overlevende (91): ‘Joden hebben nu bescherming nodig’

31-01-2024 12:29

Auschwitz Holocaust Shoa
Auschwitz. Foto: Pixabay.

Berlijn, AP, 31 januari 2024 – Een Joodse overlevende van het vernietigingskamp Auschwitz vertelde het Duitse parlement woensdag dat ze ontzet is over de toenemende kracht van extreem rechts in het land. Maar ook over het toenemende antisemitisme in de nasleep van de Hamas-aanval van 7 oktober die de oorlog in de Gazastrook veroorzaakte.

Eva Szepesi, 91, die in Hongarije werd geboren en in januari 1945 op 12-jarige leeftijd uit Auschwitz werd bevrijd, sprak op het jaarlijkse herdenkingsevenement van het parlement voor slachtoffers van de Holocaust. Ze deelde haar herinneringen aan de nazivervolging en sprak haar bezorgdheid uit over de huidige situatie in Duitsland.

“Ik wil niet alleen dat vermoorde Joden herdacht worden op gedenkdagen, maar ook dat levende Joden herdacht worden in het dagelijks leven. Ze hebben nu bescherming nodig,” zei Szepesi tegen de wetgevers.

Duitsland zag een aanzienlijke toename van anti-Joodse incidenten na de aanval op Israël.

Holocaust-lezingen afgelast

Szepesi zei dat sommige van haar lezingen op scholen kort na 7 oktober om veiligheidsredenen werden afgelast en dat haar meest recente evenementen onder politiebescherming plaatsvonden.

“De Shoah begon niet met Auschwitz. Het begon met woorden, het begon met de samenleving die zweeg en wegkeek,” zei ze.

“Het doet me pijn dat schoolkinderen weer bang zijn om naar school te gaan, alleen omdat ze Joden zijn; het doet me pijn dat mijn achterkleinkinderen nog steeds beschermd moeten worden door politieagenten met machinegeweren, alleen omdat ze Joden zijn.”

AfD

Szepesi hekelde ook de versterking van rechts in Duitsland, waar recente nationale peilingen de rechtse partij Alternative für Deutschland op de tweede plaats zetten met een steun van ongeveer 20%.

Een recent nieuwsbericht meldde dat sommige partijleden een recente bijeenkomst bijwoonden waar rechts-extremisten discussieerden over het deporteren van miljoenen immigranten en mensen met immigrantenwortels, waaronder sommigen met de Duitse nationaliteit.

“Het stuit me tegen de borst dat er weer op extreemrechtse partijen wordt gestemd,” zei Szepesi. “Ze mogen niet zo sterk worden dat onze democratie in gevaar komt.”

Protesten

Honderdduizenden Duitse burgers waren deze maand aanwezig bij protesten tegen extreemrechts.

“Het is geweldig dat zoveel mensen de afgelopen weken de straat op zijn gegaan om te demonstreren tegen rechts-extremisten,” zei Szepesi tegen het parlement.

“Maar ik zou willen dat deze demonstranten ook luidkeels bezwaar maken onder kennissen en op de werkplek wanneer onmenselijke en antisemitische opmerkingen worden gemaakt.”