Buitenland

Belgische boeren ook nog steeds boos, blokkeren wegen

31-01-2024 09:54

Belgische boze boeren blokkeren snelweg
Belgische boze boeren blokkeren snelweg tussen Brussel en Paijs. AP Photo/Raf Casert.

Halle, AP, 31 januari 2024 – Boeren blokkeerden woensdag meer verkeersaders in heel België en probeerden de handel in belangrijke havens te verstoren. De boeren proberen daarmee concessies af te dwingen om betere prijzen voor hun producten te krijgen en minder bureaucratie om hun werk te doen.

De rally’s, die nu hun vierde dag ingaan en deel uitmaken van landbouwprotesten in de hele Europese Unie, hebben slechts een paar honderd tractoren het verkeer in het land van 11,5 miljoen zien verstoren. Honderdduizenden Belgen werden geconfronteerd met verstoringen en hadden moeite om op hun werk te komen, of zagen hun doktersafspraken geannuleerd worden vanwege de protesten.

EU-hoofdkwartier

De boeren zijn ook van plan om te protesteren buiten het hoofdkwartier van de EU tijdens de top van regeringsleiders donderdag. In buurland Frankrijk hebben protesterende boeren overheidskantoren overspoeld met mest en Parijs belegerd met verkeersversperringen van tractoren en hooibalen.

Ondanks de wijdverspreide ongemakken behandelt de regering van premier Alexander De Croo de protesten, die meestal vreedzaam zijn verlopen, met uiterste voorzichtigheid.

“Het is belangrijk dat we naar hen luisteren,” zei De Croo.

‘Gigantische uitdagingen’

“Ze staan voor gigantische uitdagingen,” van aanpassing aan klimaatverandering en het tegengaan van milieuvervuiling, zei hij.

België bekleedt momenteel het EU-voorzitterschap en De Croo zei dat hij de kwestie tijdens de top aan de orde zou stellen als late toevoeging aan een agenda. Die is gericht op het bieden van hulp aan Oekraïne, na de invasie van Rusland bijna twee jaar geleden.