Buitenland

Iran dreigt terug te slaan ‘tegen elke Amerikaanse aanval’

31-01-2024 08:14

Iran missiles
Saeediex/Shutterstock.

Patrick Sykes, Bloomberg, 31 januari 2024 – Iran heeft laten weten dat het bereid is terug te slaan tegen elke Amerikaanse aanval op zijn grondgebied of op buitenlandse activa. Iran reageert hiermee op het Witte Huis dat een voorbereidt op een drone-aanval waarbij in het weekend drie Amerikaanse soldaten om het leven kwamen.

Dinsdag zei de Amerikaanse president Joe Biden dat hij een beslissing had genomen over hoe hij zou reageren op de aanval in Jordanië, die volgens de VS werd uitgevoerd door groepen die door Iran worden gesteund. Zonder zijn plannen te onthullen, zei de president dat Iran verantwoordelijk was voor het leveren van de wapens die bij de aanval werden gebruikt.

“Als een partij het grondgebied van Iran aanvalt, of haar belangen of burgers in het buitenland, zal dit worden beantwoord met een beslissende reactie”. Dit zei de Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Amir Saeid Iravani, volgens het door de staat gerunde Islamic Republic News Agency.

Uitdaging voor VS

De waarschuwing van Iran onderstreept de uitdaging voor de VS over hoe te reageren zonder verder verwikkeld te raken in het conflict, dat afgelopen oktober werd uitgelokt door de aanval van Hamas op Israël en de daaropvolgende oorlog in Gaza.

Biden en zijn medewerkers zeggen dat ze de verschillende en onderling verbonden conflicten in de regio niet willen laten escaleren.

“Ik denk niet dat we een grotere oorlog in het Midden-Oosten nodig hebben,” zei Biden. “Dat is niet waar ik naar op zoek ben.”

Iran heeft volgens Iravani de afgelopen dagen geen berichten uitgewisseld met de VS. De twee landen hebben geen formele diplomatieke betrekkingen, maar maken vaak gebruik van gesprekspartners zoals Zwitserland en Oman.

Hezbollah schort acties op

Iran zegt dat het niet betrokken was bij de aanval in Jordanië, waarbij ook tientallen Amerikaanse troepen gewond raakten. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian drong er bij het Witte Huis op aan diplomatie te gebruiken om de situatie op te lossen.

Hezbollah, een door Iran gesteunde militie in Irak, zei dat het militaire operaties tegen Amerikaanse troepen opschort, volgens een bericht in het Iraakse Rudaw waarin een verklaring van de groep wordt geciteerd.

De maatregel is bedoeld om “te voorkomen dat de Iraakse regering in verlegenheid wordt gebracht”, aldus de verklaring.

As van verzet

De Iraakse regering heeft sinds oktober kritiek geuit op zowel de aanvallen van door Iran gesteunde terroristen op Amerikaanse bases in het land, als op de vergeldingsaanvallen van Amerika op deze groepen.

Iran steunt anti-Israël en anti-VS groepen in de hele regio. Het wordt vaak de “as van verzet” genoemd en omvat terreurorganisaties in landen als Syrië, Irak, Libanon en Jemen, evenals Hamas.