Politiek Buitenland

Joe Biden wil 1,5 miljard dollar vrijmaken voor herstart kerncentrale Michigan

31-01-2024 15:22

Kerncentrale
Shutterstock.

Ari Natter, Bloomberg, 31 januari 2024 – De regering Biden is van plan om 1,5 miljard dollar te lenen voor wat de eerste herstart van een stilgelegde Amerikaanse kernreactor zou zijn, het nieuwste teken van de versterking van de federale overheidssteun voor kernenergie.

De financiering, die voorwaardelijke steun zal krijgen van het Amerikaanse ministerie van Energie, zal volgende maand al worden aangeboden aan het nauw verbonden Holtec International Corp. om zijn Palisades-kerncentrale in Michigan opnieuw op te starten, aldus mensen die bekend zijn met de zaak.

Holtec heeft gezegd dat een herstart van de reactor afhankelijk is van een federale lening. Zonder deze steun zou het bedrijf de locatie ontmantelen.

Ambitieuze klimaatdoelstellingen

De financiering komt op het moment dat de regering Biden prioriteit geeft aan het behoud van de nationale vloot van kerncentrales om haar ambitieuze klimaatdoelstellingen te helpen halen, waaronder een plan om het elektriciteitsnet in 2035 koolstofvrij te hebben gemaakt.

Meer dan een dozijn reactoren zijn sinds 2013 gesloten vanwege de concurrentie van goedkopere stroom uit aardgas en hernieuwbare energiebronnen. Het Energy Department heeft gewaarschuwd dat maar liefst de helft van de kernreactoren in het land het risico loopt om te sluiten vanwege economische factoren.

Een woordvoerster van het Loan Programs Office van het Energy Department weigerde commentaar te geven vanwege vertrouwelijke bedrijfsgegevens.

Historische kans

Nick Culp, een woordvoerder van Holtec, zei dat het bedrijf “erg optimistisch” was over het leningproces van het Energy Department.

“Dit is een historische kans voor het land en voor Michigan,” zei Culp.

“Naarmate we afstappen van fossiele brandstoffen, zal kernenergie een cruciaal onderdeel vormen van niet alleen het bereiken van onze klimaatdoelstellingen, maar dit ook doen op een manier die ervoor zorgt dat het licht blijft branden.”

Holtec kocht de 800 megawatt centrale in 2022 nadat Entergy Corp. de centrale om financiƫle redenen had gesloten, maar begon plannen voor een herstart door te zetten na pleidooien van Michigan gouverneur Gretchen Whitmer.

Leninggarantieprogramma

De plannen van het bedrijf uit Juniper, Florida, voor een herstart kregen een impuls nadat Wolverine Power Cooperative, een lokaal energiebedrijf, ermee instemde om tot tweederde van de productie van de centrale te kopen vanaf eind 2025. Hoewel er nog extra hordes moeten worden genomen, waaronder de goedkeuring van federale toezichthouders op kernenergie.

De financiering zou worden ondersteund door een leninggarantieprogramma dat is ontworpen om oude energiecentrales nieuw leven in te blazen en dat in het leven is geroepen in de klimaatwet van president Joe Biden. Als het lukt, zou Palisades de eerste kernreactor zijn die door de regering Biden wordt gefinancierd.

De aankondiging, die eind februari wordt verwacht, komt op een moment dat Republikeinen het leenprogramma van het Energy Department als doelwit hebben gekozen om een politieke overwinning te behalen in een verkiezingsjaar.

Republikeinse steun

Maar de financiering wordt gesteund door verschillende Republikeinen, waaronder Bill Huizenga, afgevaardigde in Michigan, die de belangrijkste ondertekenaar was van een brief van negen wetgevers die er bij minister Granholm op aandrongen om de lening goed te keuren.

“Heropwekking van energie uit Palisades kan de economie van de regio aanzienlijk doen groeien, onze binnenlandse energiezekerheid versterken en veilige, betrouwbare en CO2-vrije opwekking terugbrengen op het elektriciteitsnet,” schreven de wetgevers, waaronder vijf Republikeinen.