Buitenland

‘Rusland zit achter toename verstoren GPS-signalen’

31-01-2024 08:07

Satelliet
Shutterstock.

Ott Tammik, Aaron Eglitis, Bloomberg, 31 januari 2024 – Rusland zit waarschijnlijk achter een toename van het aantal gevallen van het storen van satellietsignalen die worden gebruikt door luchtvaartmaatschappijen, smartphones en wapensystemen in Oost-Europa, volgens een hoge militaire commandant in de Baltische staten.

Martin Herem, de commandant van de Estse Defensie Strijdkrachten, wees het Kremlin aan voor het verstoren van de signalen van het Global Positioning System, aangezien de interferentie met satellietgebaseerde navigatiesystemen sinds vorig jaar is toegenomen in de Baltische regio.

Een bijzondere stijging is deze maand geregistreerd in een gebied dat zich uitstrekt van Finland tot Polen en het Zwarte Zeegebied.

“Iemand is de oorzaak en we denken dat het Rusland is”, zei Herem vorige week in een interview in Tallinn. Hij voegde er aan toe dat Moskou mogelijk bezig is met war-gaming van het stoorvermogen, gezien de risico’s van een toekomstig potentieel conflict met de NAVO.

“Ik denk dat ze aan het leren en testen zijn.”

Storingsactiviteiten opgevoerd

Rusland heeft een track record van het storen van GPS-signalen in Noord-Europa en is in staat om een scala aan mogelijkheden voor elektronische oorlogsvoering in te zetten, waaronder het verstoren van drone– en raketactiviteiten in Oekraïne.

Het Kremlin heeft ook de storingsactiviteiten in Moskou en Sint Petersburg opgevoerd om mogelijke drone-aanvallen vanuit Oekraïne af te wenden.

Een verzoek aan het Kremlin om commentaar bleef onbeantwoord.

Het Russische Ministerie van Defensie heeft in het verleden bevestigd dat haar elektronische oorlogseenheden in Kaliningrad, een Russische exclave aan de Baltische Zee tussen Polen en Litouwen, trainingsoefeningen hebben gehouden om radio- en satellietsignalen te verstoren.

Rusland sterk in signaalverstoring

De Estse commandant zei dat de stooractiviteiten ook vanaf schepen in de Oostzee konden worden uitgevoerd. In december waarschuwden Poolse luchtvaartautoriteiten piloten voor verstoring, terwijl ambtenaren uit Zweden en Finland eerder deze maand zeiden dat ze de zaak onderzoeken.

“Rusland heeft zijn capaciteiten op het gebied van elektronische oorlogsvoering elders laten zien, niet alleen in Oekraïne en de Baltische staten,” zei Herem.

“Ze zijn hier zeker sterk in.”

De Estse generaal waarschuwde ook voor Russische agressie. Nieuwe informatie over het vermogen van Rusland om munitie te produceren en troepen te rekruteren heeft geleid tot een herevaluatie onder NAVO-bondgenoten en een stroom van waarschuwingen om zich voor te bereiden op een langdurig conflict, vertelde hij Bloomberg.

Risico’s luchtvaart

Europese luchtvaartautoriteiten organiseerden vorige week een bijeenkomst om het probleem te bespreken, omdat incidenten van storing en spoofing, waarbij valse signalen worden verzonden, toenemen tegen de achtergrond van conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. De praktijken kunnen onbedoeld commerciële vliegtuigen treffen.

Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart en de International Air Transport Association organiseerden donderdag een bijeenkomst in de Duitse stad Keulen. Daar kwamen functionarissen van luchtvaartmaatschappijen, fabrikanten, leveranciers en andere deelnemers uit de sector bijeen om te bespreken hoe de risico’s kunnen worden beperkt.

“We hebben een sterke toename gezien van aanvallen op deze systemen, wat een veiligheidsrisico vormt”, zei Luc Tytgat, waarnemend uitvoerend directeur van EASA, op 26 januari.

“We moeten er onmiddellijk voor zorgen dat piloten en bemanningen de risico’s kunnen identificeren en weten hoe ze moeten reageren en veilig kunnen landen.”