Politiek Buitenland

Scholz: ‘Dexit zou welvaartsvernietiger voor Europa en Duitsland zijn’

31-01-2024 13:47

Olaf Scholz
Duitse bondskanselier Olaf Scholz. AP Photo/Markus Schreiber.

Michael Nienaber, Bloomberg, 31 januari 2024 – Een strijdlustige Olaf Scholz nam rechtse AfD-wetgevers op de korrel in een toespraak tot het parlement woensdag en waarschuwde dat hun voorstel voor een Duitse versie van Brexit desastreus zou zijn voor de grootste economie van Europa.

De sociaaldemocratische kanselier, wiens regeringscoalitie steeds meer onder druk komt te staan door de recordlage waarderingen in opiniepeilingen, was in gevechtsvorm. Hij herhaalde een oproep aan burgers om op te komen voor democratie en de opkomst van rechts populisme in Duitsland en daarbuiten een halt toe te roepen.

Dexit

Brexit, dat AfD covoorzitster Alice Weidel in een recent interview met de Financial Times een “model voor Duitsland” noemde, had Groot-BrittanniĆ« in een “economische ramp” gestort. Een “Dexit” zou een vergelijkbaar effect hebben, zei Scholz in een verklaring voor het lagerhuis van het parlement in Berlijn.

“Het zou de grootste welvaartsvernietiger voor Europa en Duitsland zijn die kan gebeuren,” zei Scholz.

“Ons land heeft als geen ander geprofiteerd van de Europese Unie en de samenwerking daar.”

Scholz sprak de Bondsdag toe als onderdeel van vier dagen debat over de uitgestelde begroting voor 2024, die vrijdag door beide kamers van het parlement moet worden goedgekeurd.

‘Rechtspopulisme’

Naast Brexit verwees hij naar de opkomst van het “rechtspopulisme” in de VS en het toenemende aantal regeringen in Europa met “rechtspopulisten”.

“Wij in Duitsland hebben een taak vanwege onze geschiedenis,” zei Scholz tegen wetgevers.

“Als democraten willen we laten zien dat we deze trend zullen stoppen en dat we dat samen zullen doen.”