Politiek Buitenland

Britse MP stopt na dreigementen en mishandeling vanwege Israël-steun

01-02-2024 18:14

Parliament London
Shutterstock.

Londen, AP, 1 februari 2024 – Een conservatieve wetgever in Groot-Brittannië zei donderdag dat hij zal aftreden als er later dit jaar verkiezingen worden uitgeschreven vanwege mishandeling en doodsbedreigingen die volgens hem verband houden met zijn steun voor Israël.

Mike Freer zei dat een brandstichting op zijn kantoor in december de “laatste druppel” was.

Hij vertelde de BBC dat wanneer mensen de politiek ingaan, “we er een soort van voor tekenen, we nemen het op de koop toe. Maar het is niet eerlijk tegenover onze families.”

Freer vertegenwoordigt het Londense kiesdistrict Finchley en Golders Green, dat een grote Joodse bevolking heeft.

Islamitische Staat

Freer zei dat hij doodsbedreigingen had ontvangen van een groep genaamd Moslims Tegen Kruistochten. Hij begon een steekwerend vest te dragen nadat hij had vernomen dat zijn kantoor in beslag was genomen door Ali Harbi Ali, een aanhanger van de Islamitische Staat die in 2021 de Conservatieve wetgever David Amess doodstak.

Amess was de tweede Britse wetgever die in de afgelopen tien jaar werd vermoord. Labour-wetgever Jo Cox werd in 2016 vermoord door een extreemrechtse aanvaller.

De woordvoerder van premier Rishi Sunak, Max Blain, zei dat het misbruik en de bedreigingen aan het adres van Freer “een aanval op de Britse democratie” waren.

Voorbeeld stellen

Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle drong er bij wetgevers op aan om een voorbeeld te stellen en “de felheid te verminderen” van hun vaak heftige debatten.

“Mensen weerspiegelen hoe we met elkaar omgaan en daarom wil ik dat we een vriendelijkere politiek voeren in het Lagerhuis,” vertelde Hoyle aan Sky News.

Een man en een vrouw verschenen donderdag voor de rechter voor een brandstichting in het kantoor van Freer. Het is de bedoeling dat ze later dit jaar terechtstaan. De politie zegt dat het geen haatmisdaad is.