Economie

Miljarden aan steun Europese Investeringsbank voor Nederlands mkb en klimaat

01-02-2024 16:46

Shutterstock.

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft afgelopen jaar bijna 2,7 miljard euro aan nieuwe financiering toegekend aan 31 projecten in Nederland, meldt de Telegraaf. Naast aanzienlijke steun aan het mkb, lag de focus van de EIB op energie, gezondheidszorg en innovatieve initiatieven in sectoren zoals agrifood. Klimaatgerelateerde projecten ontvingen het grootste deel van de financiering, waarbij 52,2 procent van de investeringen in Nederland werd besteed aan projecten die bijdragen aan klimaatdoelstellingen.

Half miljard euro Enexis

Belangrijke financieringen waren onder meer een lening van een half miljard euro aan Enexis voor het versterken en uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk, evenals steun voor innovatieve Nederlandse projecten, zoals robot-laadtechnologie voor elektrische voertuigen en nieuwe batterijtechnologieën.

Gedeelten van de geïnvesteerde miljarden, bijna 548 miljoen euro, werden besteed door het Europees Investeringsfonds (EIF) aan equity en garanties. Dit omvatte ondersteuning voor vooruitstrevende technologieën via investeringen in fondsen, zoals het Future Food Fund II en het Circular Plastics Fund, dat nieuwe recyclingtechnieken financiert om de oorspronkelijke eigenschappen van verschillende soorten plastic te behouden.

Wereldwijd zette de EIB Groep bijna 88 miljard euro uit, waarvan een recordbedrag van 49 miljard euro werd besteed aan groene financiering. Dat is een stijging ten opzichte van 38 miljard euro in 2022. Ruim 21 miljard euro werd geïnvesteerd in energiezekerheid.