Portemonnee

Minder uitstoot, dalende stroomprijzen in EU dankzij Franse kernenergie

01-02-2024 08:24

Kerncentrale
Bloomberg.

William Mathis, Eamon Akil Farhat, Bloomberg, 1 februari 2024 – De uitdijende Franse kernenergie-industrie, de ruggengraat van het Europese elektriciteitssysteem, is eindelijk weer op sterkte.

Volgens onderzoeker BloombergNEF zal de reactorvloot van het land in 2024 de meeste beschikbare capaciteit hebben in ten minste vijf jaar.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Dat is heel wat anders dan de slinkende productie van de afgelopen jaren, toen langdurige stopzettingen van centrales – in combinatie met Russische gasonderbrekingen – Europa dicht bij een black-out brachten.

Afname CO2-uitstoot

Door de opleving heeft Frankrijk de export van elektriciteit naar zijn buurlanden hervat, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen is afgenomen en de CO2-uitstoot in de hele regio een recorddiepte heeft bereikt.

“Frankrijk is nu een sterke energie-exporteur, wat voor de afgelopen 18 maanden altijd zijn rol was,” zei Kesavarthiniy Savarimuthu, een analist bij BloombergNEF in Londen. Het land voerde een langdurig onderhoudsprogramma voor reactoren uit, met als doel “eventuele lekken en scheuren op te vangen” en “dat heeft gewerkt”.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Medio 2022 begon Electricite de France met een reeks werkzaamheden om de levensduur van haar kerncentrales te verlengen. In augustus van dat jaar was nog maar 40% van de vloot beschikbaar, net toen de gasprijzen tot meer dan 10 keer hun normale niveau stegen.

De stijgende kosten dompelden Europa onder in de ergste energiecrisis in decennia en dwongen regeringen om ingrijpende maatregelen te nemen om de vraag te beteugelen.

83% nucleaire capaciteit beschikbaar

Omdat Frankrijk elektriciteit moest importeren en de rest van de regio met stroomstoringen werd geconfronteerd, liet EDF extra lassers uit de VS en Canada overvliegen om de centrales te repareren. Hoewel de inspanningen langer duurden dan verwacht, lijkt het uiteindelijk te hebben gewerkt.

Frankrijk had in januari 79% van de operationele nucleaire capaciteit beschikbaar, bijna twee keer zo weinig als in augustus 2022, en dat kan in februari stijgen tot 83%.

Omdat er deze zomer minder reparaties gepland zijn dan in de afgelopen jaren, zal de beschikbaarheid van reactoren in 2024 de hoogste zijn sinds ten minste 2019, zo voorspelt BloombergNEF.

Stabilisering prijzen

De voltooiing van de werkzaamheden aan de EDF-centrales heeft geholpen om de Europese elektriciteitsprijzen te stabiliseren, met Franse year-ahead-futures die een maandelijkse daling van 13% lieten optekenen. Contracten in naburige markten hebben een vergelijkbare daling laten zien.

Frankrijks nucleaire comeback heeft bijgedragen aan een breder herstel van de energiemarkt in Europa. Een zoektocht naar alternatieve gasbronnen in de nasleep van de Russische invasie in Oekraïne, in combinatie met een daling van de industriële vraag, heeft ervoor gezorgd dat het continent over een ruime voorraad brandstof beschikt. Ook een relatief zachte winter tot nu toe en een sterke productie van hernieuwbare energiebronnen dragen daar aan bij.

“Naast het structureel zwakke verbruik en de hoge gasopslag die deze winter ingaat, is het herstel van de Franse kernenergie ten opzichte van de historisch lage prestaties in 2022 een van de belangrijkste troeven voor de markten”, zegt Glenn Rickson. Rickson is hoofd van de Europese energieanalyse bij S&P Global Commodity Insights.

Zwakke energievraag

Op de langere termijn zal de vraag naar energie naar verwachting zwak blijven. Hoewel het stroomverbruik in Europa deze winter 1% hoger zal liggen dan vorige winter, toont de bescheiden stijging aan dat het verbruik aanhoudend beperkt is, aldus BloombergNEF.

“Het kleine herstel weerspiegelt de permanente neerwaartse verschuiving in de vraag naar elektriciteit na de energiecrisis”, zei Savarimuthu.

“Het verbruik lijkt een nieuwe norm te hebben gevonden”.