Politiek

Pia Dijkstra nieuwe minister voor Medische Zorg

01-02-2024 15:11

Pia Dijkstra (D66)
Pia Dijkstra (D66). Still: Youtube/D66.

Pia Dijkstra is door haar partij D66 voorgedragen om als minister voor Medische Zorg toe te treden tot het demissionaire kabinet, dat meldt het ANP.  Ze volgt daarmee Ernst Kuipers op, die vervroegd is opgestapt vanwege een tot dusver onbekende. nieuwe baan in het buitenland.

Dijkstra, voormalig presentator van het NOS journaal, zat tot de verkiezingen van 2021 ruim tien jaar in de Tweede Kamer voor D66,  maar liet destijds weten na de verkiezingen niet meer terug te keren als kamerlid. In een interview in de Volkskrant zei ze toen dat het tijd was voor een nieuwe generatie, gezien haar AOW-gerechtigde leeftijd.

Donorwet

Ze maakte naam met de Donorwet, die op 13 februari 2018 met een kleine meerderheid in de Eerste Kamer werd aangenomen, 38 senatoren stemden voor en 36 tegen. Door de wet wordt iedereen van 18 jaar en ouder automatisch als orgaandonor geregistreerd, tenzij daar bezwaar tegen wordt gemaakt. Ook het wetsvoorstel voor levensbeëindiging bij voltooid leven is naar een idee van Dijkstra.