Binnenland

Provincie Zuid-Holland: geen maatregelen om PFAS in zeeschuim

01-02-2024 16:26

De Noordzee (Pixabay)

Het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft besloten geen negatief zwemadvies of zwemverbod langs de kust af te kondigen, ondanks de aanwezigheid van PFAS in zeeschuim, dat meldt het ANP. Dit antwoord volgt op vragen van elf partijen uit Provinciale Staten. Zuid-Holland benadrukt dat volgens hen zwemmen in zee veilig genoeg is, een standpunt dat eerder werd gedeeld door demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. De provincie benadrukt dat er op dit moment geen noodsituatie langs de kust is.

Zeeschuim hogere concentratie PFAS dan zeewater

Eind vorig jaar meldde het RIVM dat zeeschuim langs de Nederlandse kust aanzienlijke hoeveelheden PFAS bevat, een groep chemicaliën die potentieel schadelijk is voor mens en milieu. Dit werd vastgesteld via steekproeven op verzoek van de provincies Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waarbij de concentraties PFAS vergelijkbaar waren. Het zeeschuim, dat zowel natuurlijk door afstervende algen als door vervuiling ontstaat, bevat een hogere concentratie PFAS dan het zeewater zelf. De precieze gezondheidsimpact is nog onduidelijk, vanwege gebrek aan informatie over blootstelling bij verschillende activiteiten.

Het RIVM integreert deze kwesties in een grootschalig nationaal onderzoek naar PFAS dat in 2025 moet zijn afgerond. Tot die tijd adviseert het instituut om contact met zeeschuim zoveel mogelijk te vermijden en na het zwemmen te douchen. Zuid-Holland erkent dat het moeilijk is om de bron van PFAS langs de Nederlandse kust te lokaliseren, aangezien deze stoffen wereldwijd voorkomen en zich via verschillende routes verspreiden. De provincie streeft ernaar om de uitstoot van schadelijke stoffen bij bedrijven waar het vergunningen aan verleent te minimaliseren.