Economie

Russische industrie is booming, dankzij oorlogseconomie

01-02-2024 11:32

AK-47 Kalashnikov
Shutterstock.

Bloomberg, 1 februari 2024 – De Russische industrie is in 2023 voor het derde achtereenvolgende jaar gegroeid, omdat de uitgaven van de regering voor de langdurige oorlog in Oekraïne hielpen om de gevolgen van sancties van de VS en hun bondgenoten op te vangen.

De industriële productie steeg vorig jaar met 3,5% na een groei van 0,6% in 2022, volgens gegevens die woensdag werden gepubliceerd door de Federale Dienst voor Statistiek.

De stijging in de verwerkende industrie onder de industrieën die vorig jaar profiteerden van militaire orders, compenseerde ruimschoots een terugval in de mijnbouwproductie, zo blijkt uit de gegevens.

De cijfers laten zien dat bedrijven zich hebben aangepast aan “de huidige externe economische omstandigheden”, zei het ministerie van Economische Zaken in een verklaring eind woensdag.

Metaalproducten en computers

De omvang van de overgang van Rusland naar een oorlogseconomie werd onderstreept door de drie snelst groeiende categorieën van de verwerkende industrie – waaronder goederen zoals bommen en wapens, vliegtuigen en raketmotoren, en schepen en gevechtsvoertuigen.

De productie in categorieën als “metaalproducten”, “computers, elektronica en optica” en “overig transport” steeg met maar liefst een derde ten opzichte van 2022.

De daling van 1,3% ten opzichte van vorig jaar in de productie van winningsindustrieën, zoals mijnbouw, olie en gas, was grotendeels te wijten aan een vrijwillige vermindering van de olieproductie, zei het ministerie van Economische Zaken in een aparte verklaring.

Rusland beloofde vorig jaar, in samenwerking met zijn OPEC+ bondgenoten, zijn ruwe productie te verlagen en de verlagingen te handhaven tot 2024. Het land is vorig jaar gestopt met het bekendmaken van gegevens over de olieproductie.

Tankproductie verzevenvoudigd

De laatste gegevens bieden enige ondersteuning voor recente beweringen van Russische functionarissen dat het land zijn militaire productie heeft opgevoerd. Dit ondanks de inspanningen van de Groep van Zeven en de Europese Unie om de oorlogsmachine van het Kremlin te breken door middel van strenge sancties, waaronder een olieprijsplafond.

Minister van Defensie Sergei Shoigu zei maandag dat de productie van raketten voor luchtverdedigingssystemen was verdubbeld, zonder cijfers te geven. Eerder zei hij dat de productie van tanks ook was verzevenvoudigd.

Volgens de begrotingsplannen wil het Kremlin de economie de komende drie jaar op oorlogspad houden en de uitgaven voor wapenproductie opvoeren. Dit komt doordat Oekraïne een tekort heeft aan wapens om zijn steden te beschermen en omdat essentiële hulp van de VS en de EU vastzit door politieke geschillen.

Kalashnikov

De oorlog, die nu zijn derde jaar nadert, is in een impasse geraakt, waardoor een constante aanvoer van wapens en munitie van cruciaal belang is voor beide partijen.

Russische defensiefabrieken zijn ingesteld op 24-uurs productieschema’s en de lokale media berichten in overvloed over omgebouwde winkelcentra en bakkerijen die nu ook militaire drones produceren.

Kalashnikov Concern, Ruslands vlaggenschip op het gebied van wapens, heeft nieuwe soorten wapens ontwikkeld die het volgende week wil presenteren op de World Defense Show 2024 in Saudi-Arabië, volgens het staatsconglomeraat van de defensie-industrie Rostec.

Rusland heeft ook wapenleveranties en andere steun van Iran en Noord-Korea geregeld. Satellietbeelden tonen sinds oktober een gestage stroom van handel tussen Noord-Korea en Rusland die volgens Zuid-Korea meer dan 2 miljoen patronen en verschillende ballistische raketten omvat.