Buitenland

Slachtoffers, nabestaanden Hamas-terreur 7 oktober klagen Iran aan voor 1 miljard dollar

01-02-2024 16:12

Hamas
Palestijnse terroristen vervoeren hun gijzelaar Yaffa Adar, een 85-jarige Israëlische overgrootmoeder en overlevende van de Holocaust, van haar huis in Kibboets Nir Oz naar de Gazastrook op 7 oktober 2023. AP Foto.

Ava Benny-Morrison, Sridhar Natarajan, Bloomberg, 1 februari 2024 – Meer dan 60 mensen die in oktober werden aangevallen door Hamas in Israël, of familieleden zijn van degenen die werden gedood of gegijzeld, hebben Iran voor minstens 1 miljard dollar aangeklaagd voor hulp aan de terroristische organisatie.

De aanklacht, die woensdagavond werd ingediend in een federale rechtbank in Washington, bevat levendige details en foto’s van het geweld dat plaatsvond op 7 oktober, toen Hamas Zuid-Israël aanviel vanuit de Gazastrook en een oorlog ontketende in het Midden-Oosten.

De 131 pagina’s tellende klacht ingediend door Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan is een van de eerste in wat naar verwachting een golf van rechtszaken zal worden naar aanleiding van de Hamas-aanval. Een aparte zaak, aangespannen door Judith Raanan, die na twee weken gevangenschap door Hamas werd vrijgelaten, en de familieleden van twee vermoorde mannen, Itay Glisko en Daniel Levi Ludmir, werd ook woensdag ingediend.

In die zaak klagen de aanklagers Binance aan omdat het Hamas toestaat om te handelen op de cryptobeurs, samen met Iran en Syrië omdat ze financiële steun en wapens zouden hebben geleverd aan Hamas.

Topadvocaten

Sinds het geweld uitbrak, zijn advocaten van topkantoren uit de VS gratis opgetreden om de families van de Hamas-gijzelaars te vertegenwoordigen, en hen vooral te helpen om te gaan met de verschillende overheidsniveaus die de aanval onderzoeken.

De voormalige directeur van de National Security Agency en gepensioneerd viersterrengeneraal Keith Alexander bracht in oktober meer dan een dozijn topadvocatenkantoren bijeen tijdens een conferentiegesprek en vroeg wat ze konden doen om bij te springen.

Advocaat Ryan Fayhee, die de familie van Hotel Rwanda-held Paul Rusesabagina vertegenwoordigde, heeft samengewerkt met de familie van de 23-jarige gijzelaar Hersh Goldberg-Polin. De Amerikaans-Israëlische burger werd op 7 oktober door Hamas ontvoerd van het Re’im-muziekfestival en verloor zijn arm tijdens het geweld. Fayhee weigerde commentaar te geven.

Zijn collega’s, voormalig Florida Congreslid Ileana Ros-Lehtinen, nu een senior adviseur in de lobbypraktijk van Akin Gump Strauss Hauer & Feld, en Max Karpel zijn ook betrokken bij de zaak, volgens een persoon die bekend is met de afspraken. Voormalig federaal aanklager Baruch Weiss van Arnold & Porter is er ook bij betrokken.

Gruwelijke verwondingen en marteling

De aanklacht in Washington geeft details over de steun die Iran in het verleden heeft gegeven aan Hamas en de PIJ. Waaronder het verstrekken van tientallen miljoenen dollars per jaar en het leveren van raketten en wapens. In de aanloop naar 7 oktober mondde dit uit in regelmatige ontmoetingen tussen Iraanse strijdkrachten, Hamas, PIJ en Hezbollah, waarbij Iran ‘groen licht’  gaf om Israël aan te vallen, aldus de aanklacht.

De 67 aanklagers “eisen schadevergoeding van Iran voor de gruwelijke verwondingen – dood, verminking, verbranding, gijzeling en andere vormen van marteling en lichamelijk trauma – die hen zijn toegebracht door de aanval van 7 oktober”, aldus de aanklacht.

De Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Amir Saeid Iravani, reageerde niet direct op een e-mail waarin om commentaar werd gevraagd.

Nalatigheid en medeplichtigheid

Advocaten van de families hebben de aangrijpende ervaringen van hun cliënten gedetailleerd beschreven. Ze zeiden dat terroristen hun huizen bestormden en in brand staken, hen scheidden van hun families en hun familieleden vermoordden tijdens het Re’im-muziekfestival.

De familieleden van Gad Haggai, een Israëlisch-Amerikaanse burger die stierf tijdens de aanval, en zijn vrouw, Judy Weinstein Haggai, behoren tot de aanklagers. De aanklacht bevat een screenshot van een sms die Judy Haggai in de ochtend van 7 oktober naar haar familie stuurde met de tekst “We zijn buiten. Met ons gezicht naar beneden op de grond.”

De families klagen Iran aan voor het verlenen van materiële steun aan terrorisme, nalatigheid en medeplichtigheid.

Vonissen tegen Iran

Rechtszaken tegen terroristische organisaties en hun nationale sponsors kunnen jaren aanslepen en vonnissen blijken bijna onmogelijk uit te voeren. Het duurde 14 jaar voordat meer dan 1000 slachtoffers van de 9/11 terreuraanslag een vonnis tegen Iran kregen, dat grotendeels als symbolisch werd gezien omdat het land nooit reageerde op de eisen in de rechtszaal.

Een andere 9/11 rechtszaak tegen Saoedi-Arabië sleept ook al jaren aan, met het argument dat het koninkrijk immuun is voor rechtszaken over de aanval.

Maar de families van de Hamas-slachtoffers willen het wel proberen.

“De aanklagers erkennen dat de afronding van deze rechtszaak complex kan zijn en tijd kan kosten. Maar ze zijn bereid alles te doen wat nodig is om gerechtigheid te krijgen voor de gruweldaden die Iran heeft geregisseerd, bewapend en betaald,” schreven hun advocaten.