Buitenland

Zweeds NAVO lidmaatschap: Hongaars parlement stemt komende maandag

01-02-2024 15:34

Viktor Orbán
Premier van Hongarije Viktor Orbán. Bloomberg.

Het Hongaarse parlement stemt maandag over de toetreding van Zweden tot de NAVO, zoals te lezen op de officiële website van het Hongaarse parlement. Deze stemming markeert het laatste formele obstakel voor Zweedse toetreding tot de NAVO, dat ruim anderhalf jaar geleden werd aangevraagd, aldus het ANP.

Ondanks het lopende reces heeft de oppositie met succes een vervroegde bijeenkomst geëist, hoewel het onzeker blijft of alle leden van de regerende Fidesz-partij aanwezig zullen zijn. Hun aanwezigheid is cruciaal voor de geldigheid van de stemming.

De voorzitter van het parlement heeft eerder verklaard dat hij een snellere stemming niet noodzakelijk achtte en dat deze ook na het reces kon plaatsvinden. Toch heeft de druk van buitenaf, met name vanwege het Turkse akkoord en de belofte van premier Viktor Orbán om direct na het reces te stemmen, geleid tot de vervroegde bijeenkomst van het parlement.

Geopolitieke dynamiek in de regio

De aanvraag van Zweden voor NAVO-lidmaatschap volgt op de Russische invasie in Oekraïne, een gebeurtenis die heeft geleid tot hernieuwde aandacht voor defensie- en veiligheidskwesties binnen Europa. Met de mogelijke goedkeuring van Hongarije, zou Zweden binnenkort volwaardig lid kunnen worden van de militaire alliantie, een ontwikkeling die de geopolitieke dynamiek in de regio verder zou kunnen beïnvloeden.