Politiek Buitenland

Duitsland wil milieunormen voor windmolenparken op zee verlagen

02-02-2024 14:33

Windmolens
Bloomberg Creative Photos/Bloomberg Creative Collection.

Petra Sorge, Bloomberg, 2 februari 2024 – Duitsland wil de uitbreiding van windenergie op zee versnellen door milieueffectbeoordelingen te schrappen die projecten soms vertragen.

Tenzij naburige staten aanzienlijk worden getroffen, zouden dergelijke controles in de meeste gevallen niet langer nodig zijn voor de goedkeuring en exploitatie van turbines op zee, volgens een wetsontwerp van het ministerie van Economie dat Bloomberg heeft ingezien.

Lees ook: Britse windmolenparken overschatten output, consument betaalt miljoenen teveel voor niets

Hoewel de regering onder druk staat om de uitbreiding van windenergie op zee te versnellen, zal het plan waarschijnlijk verontwaardiging oproepen bij natuurbeschermers.

Inzet verdrievoudigen

Europa’s grootste economie en grootste vervuiler – die vorig jaar geleidelijk is gestopt met kernenergie – streeft naar 80% groene stroomproductie in 2030, tegenover 50% nu, wat betekent dat de offshore inzet meer dan verdrievoudigd moet zijn tot 30 gigawatt. Tegen 2045, wanneer het land klimaatneutraal wil zijn, wil Duitsland zelfs een offshore capaciteit van 70 gigawatt hebben.

Omdat het land ook moeite heeft om zijn elektriciteitsnet uit te breiden, omvat het wetsontwerp van het ministerie van Economische Zaken ook snellere goedkeuringen voor offshore verbindingen en elektriciteitsleidingen.

De maatregel is ook bedoeld om bepalingen van de hernieuwbare richtlijn van de Europese Unie te implementeren, die lidstaten vraagt om veel bureaucratie te verminderen.

Waterstof

In het document staat dat in de meeste gevallen een aparte inspectie van de effecten op in het wild levende dieren en beschermde soorten tijdens de bouwfase niet langer nodig is. De meeste milieucontroles zouden moeten worden uitgevoerd door het Federaal Agentschap voor Maritieme Zaken en Hydrografie, de autoriteit die belast is met het aanwijzen van de offshore windgebieden, wat critici zouden kunnen zien als een belangenconflict.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

In een sneer naar milieuactivisten besloot de driepartijencoalitie van kanselier Olaf Scholz vorige maand ook om te bezuinigen op fondsen die opzij waren gezet voor natuurbehoud en visserij op zee. Dit om het gat in de nationale begroting te dichten. Deze fondsen kwamen uit opbrengsten van de recordveilingen voor offshore windenergie van vorig jaar,

Andere doelen van het vroege ontwerpvoorstel zijn onder andere de verklaring dat de productie van waterstof op zee van “groot openbaar belang” is. Dat zou helpen om sneller goedkeuringen te krijgen voor elektrolyzers in de buurt van windmolenparken op zee, onderdeel van de verregaande plannen van het land om het groene gas te promoten.

Volgens een recente studie van de industrie zou de waterstofproductie aanzienlijk kunnen worden, voornamelijk in de Noordzee.

‘Zeer bezorgd’

De Unie voor het behoud van natuur en biodiversiteit, Duitslands grootste milieugroep met bijna een miljoen leden, zei “zeer bezorgd” te zijn over het wetsvoorstel.

“Versnelling kan niet worden bereikt door het verlagen van milieunormen,” zei Dominik Auch, de Marine Protection Officer van de groep. De regering moet “ophouden natuurbescherming te veranderen in een tegenstander van klimaatbescherming en industriële transformatie”.

Het ontwerp moet nog worden beoordeeld door andere ministeries en door het parlement, wat betekent dat het nog kan worden aangepast.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.