Binnenland

Historisch onderzoek naar geheime Stay Behind-organisatie Defensie

02-02-2024 11:25

Peter Gudella/Shutterstock

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) is begonnen met een historisch onderzoek naar de geheime Stay Behind-organisatie van Defensie, die tot 1992 actief was. De geheime organisatie had als taak om bij een vijandelijke invasie van Nederland ondergronds verzet te plegen.

Het onderzoek, zoals vermeld in een gezamenlijke brief van het ministerie van Algemene Zaken en het ministerie van Defensie aan de Tweede Kamer, heeft tot doel nabestaanden meer duidelijkheid te bieden over de activiteiten van de Stay Behind-medewerkers. Gedurende de periode van 1946 tot 1992 waren de leden van deze organisatie onderhevig aan een strikte geheimhoudingsplicht.

Toegang tot archieven met geheime informatie

Het historische onderzoek naar de Stay Behind-organisatie, dat drie jaar zal duren, is gestart na aanhoudende interesse van familieleden en voormalige medewerkers. Een groep van kinderen en kleinkinderen van oud-medewerkers heeft zich verenigd in het Werkverband Stay Behind, met als doel meer inzicht te verkrijgen in de rol van hun (groot)ouders binnen deze organisatie.

De onderzoekers van het NIMH zullen gedurende het onderzoek toegang krijgen tot archieven met geheime informatie en zullen interviews afnemen met betrokkenen, waarbij de oud-medewerkers zich tijdens de interviews niet aan hun geheimhoudingsplicht hoeven te houden.

Publicatie onderzoeksbevindingen

Tijdens het onderzoek kunnen mensen die vermoeden dat hun familieleden betrokken waren bij de Stay Behind-organisatie, contact opnemen met de onderzoekers. Het NIMH benadrukt echter dat de identiteit van oud-medewerkers niet in alle gevallen kan worden vastgesteld.

De bevindingen van het onderzoek zullen uiteindelijk worden gepubliceerd in een wetenschappelijke paper, waarmee meer inzicht wordt geboden in de geschiedenis van deze geheime organisatie.

Wil je vaker dit soort artikelen lezen? Neem dan nu een abonnement op TPO Premium en help mee met TPO!

Nu abonnee worden!