Binnenland

Hoogveengebieden Nederland profijt van overvloedige regen

02-02-2024 13:07

Exif_JPEG_420

De overvloedige regen van afgelopen najaar lijkt gunstig te zijn voor de resterende hoogveengebieden in Nederland, meldt het ANP. Natuurbeheerders en instanties, zoals waterschappen en provincies, hebben jarenlang verschillende maatregelen genomen om hoogveen te behouden.

Dankzij de overvloedige neerslag staat er nu voor het eerst in gebieden zoals de Peel, op de grens van Noord-Brabant en Limburg, voldoende water, aldus Staatsbosbeheer.

Gebied weer volledig onder water

In de Peel heeft Staatsbosbeheer sloten gedempt en ondieper gemaakt. Ook zijn er buffers aangelegd om regenwater vast te houden en grondwaterverlies te minimaliseren. De recente regen heeft het hele gebied voor het eerst in lange tijd weer volledig onder water gezet.

Dit heeft echter consequenties voor de flora; bijvoorbeeld berken, die veel water verdampen en de veenbodem uitdrogen, moeten nu worden verwijderd. Staatsbosbeheer hoopt dat door deze veranderingen het ecosysteem van het hoogveen zichzelf kan herstellen, met mossen die vocht vasthouden als een veelbelovende ontwikkeling.