Politiek

Jetten: ‘Demonstratie XR iets te vroeg en op verkeerde plek’

02-02-2024 12:45

XR
AP Photo/Peter Dejong.

Demissionair energieminister Rob Jetten uit zijn bezorgdheid over de timing van de geplande demonstratie van Extinction Rebellion (XR) op de A12 komende zaterdag. Hij wijst erop dat hij volgende week een rapport over fossiele subsidies en andere belastingvoordelen naar de Tweede Kamer stuurt.

Jetten oppert dat demonstraties beter kunnen plaatsvinden bij de Eerste Kamer, waar een wetsvoorstel om fossiele subsidies af te bouwen is weggestemd. Hij benadrukt dat hij de snelweg niet geschikt vindt als locatie voor demonstraties: “Het staat iedereen natuurlijk vrij om te demonstreren, maar dan moet je het wel doen op plekken waar het ook is toegestaan en dat is niet op de A12.”

‘Politieke moed vereist’

De demissionair energieminister geeft aan dat het rapport, dat hij samen met staatssecretaris Marnix van Rij heeft opgesteld, volgende week naar de Tweede Kamer gaat. Dit rapport brengt volgens hem nauwkeurig in kaart welke fossiele subsidies er zijn en hoe deze afgebouwd kunnen worden.

Het afbouwen van deze subsidies vereist volgens hem “politieke moed”, aangezien het om een bedrag van ongeveer 40 miljard euro gaat. De helft daarvan ligt vast in internationale afspraken.

Inmiddels ruim 30 acties XR op A12

XR protesteert al geruime tijd tegen de overheidssubsidies voor de fossiele industrie, die een belangrijke rol speelt in de klimaatproblemen. Eerder voerde de actiegroep al meer dan dertig keer actie op de A12 in Den Haag.

In oktober werden de acties tijdelijk opgeschort in afwachting van een onderzoek naar de afbouw van fossiele subsidies, dat echter niet voor de kerst werd afgerond. XR voerde ook actie op een snelweg in Amsterdam.