Politiek

Kabinet wil Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) met vier jaar verlengen

02-02-2024 17:00

Foto via Bennett Tobias

Het kabinet heeft besloten om werkzoekende zestigplussers een verlengd vangnet te bieden door de Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) met vier jaar te verlengen. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het voorstel hiertoe voorgelegd aan de ministerraad, die ermee heeft ingestemd om de wetswijziging naar de Tweede Kamer te sturen, zo valt te lezen op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vangnet bij langdurige werkloosheid

De IOW biedt zestigplussers een vangnet wanneer hun WW- of WGA-uitkering is afgelopen en zij langdurig werkloos zijn geworden. Het initiatief is bedoeld om oudere werklozen te ondersteunen, aangezien zij een groter risico lopen op langdurige werkloosheid.

Deze maatregel voorkomt dat oudere werklozen in de periode voordat zij de AOW-leeftijd bereiken, gedwongen worden om een beroep te doen op bijstand of hun spaargeld aan te spreken, of zelfs gedwongen worden hun huis te verkopen.

Het voorstel zal met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2024 in werking treden indien zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer hiermee instemmen. Oudere werklozen kunnen in de tussentijd de IOW-uitkering aanvragen, wanneer zij daar recht op hebben na afloop van hun WW- of WGA-uitkering.

 

“Met de verlenging van de IOW zorgen we ook de komende jaren voor een passend vangnet voor zestigplussers die hun baan verliezen en moeilijk weer aan werk komen. Ondertussen werken we samen met sociale partners verder aan een betere positie van senioren op de arbeidsmarkt. Dat is belangrijk voor henzelf en voor onze samenleving”, zegt Minister Van Gennip.

 

Hervormingspakket voor de arbeidsmarkt

De verlenging van de IOW is een onderdeel van het bredere hervormingspakket voor de arbeidsmarkt, dat vorig jaar door minister Van Gennip werd aangekondigd. Dit initiatief benadrukt de inzet van de regering om de sociaal-economische positie van oudere werkzoekenden te verbeteren en hen te helpen bij het vinden van passende ondersteuning en financiële stabiliteit in tijden van werkloosheid.