Binnenland

Van der Burg kondigt eerste concrete stappen spreidingswet aan

02-02-2024 13:27

Eric van der Burg, VVD
Staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg (VVD) Alexandros Michailidis / Shutterstock

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (VVD), belast met Asielzaken, heeft de eerste concrete stappen van de spreidingswet aangekondigd in de Staatscourant. Zo moeten er in totaal 96.000 opvangplekken gerealiseerd worden, met een verdeling over de provincies. Vooral Zuid-Holland staat voor een immense taak met bijna 20.000 benodigde opvangplekken, Noord-Holland ruim 16.000 en Noord-Brabant een krappe 15.000.

Hij erkent de uitdagingen waar provincies en gemeenten voor staan in het organiseren van opvangplekken voor asielzoekers. Hij benadrukt de noodzaak van naleving van de spreidingswet, ondanks de omvang van de taak, meldt het ANP.

Inmense uitdaging voor Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant

Het verschil in opvang tussen provincies wordt deels verklaard doordat sommige al verder zijn gegaan in het realiseren van opvangplekken, zoals Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland. De spreidingswet is bedoeld om een eerlijkere verdeling te bewerkstelligen over alle twaalf provincies.

De provinciale bestuurders van Zuid-Holland en Noord-Holland benadrukken de immense uitdaging waar zij voor staan. De provincie Noord-Brabant heeft aangegeven dat de opgave voor opvangplekken, die al fors was, nu nog complexer is geworden.

Elke provincie heeft tot 1 november de tijd om samen met haar gemeenten de provinciale opgave te realiseren en deze plannen in te dienen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. De staatssecretaris zal vervolgens voor 1 januari de ingediende plannen beoordelen.