Economie

‘Veel grote Europese economieën, vooral Duitsland, bevinden zich in zeer moeilijke situatie’

02-02-2024 14:55

Aandelenkoers
Shutterstock.

Allegra Catelli, Bloomberg, 2 februari 2024 – Het earnings-seizoen in Europa begint met een van de slechtste, met JPMorgan Chase & Co. gegevens waaruit blijkt dat het minste aantal bedrijven de ramingen verslaat in records die teruggaan tot 15 jaar.

Van de Stoxx 600 bedrijven die tot nu toe hebben gerapporteerd, heeft slechts 45% de prognoses overtroffen. Dat is heel wat anders dan de 79% die het Amerikaanse bedrijfsleven rapporteert.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Strategen zeggen dat de resultaten vooral somber zijn omdat analisten hun prognoses voorafgaand aan het seizoen hadden verlaagd en een verlaagde lat normaal gesproken gemakkelijk te overtreffen zou moeten zijn.

“Veel van de grote Europese economieën, vooral Duitsland, bevinden zich gewoon in een zeer moeilijke situatie”, zegt Tatjana Puhan, chief investment officer bij Copernicus Wealth Management.

“Dat maakt het moeilijk voor bedrijven om te groeien en winstgevend te zijn.”

Daling van 4%

Het is nog vroeg in het seizoen en trends kunnen nog veranderen. Slechts een vijfde van de Stoxx 600 heeft op dit moment gerapporteerd. De Europese aandelenmarkten hebben net geen record bereikt. En dat is voor beleggers een reden zich zorgen te maken over de vraag of de koersen hoger kunnen blijven gaan.

BNP Paribas SA, Adidas AG en Roche AG hebben allemaal gewaarschuwd voor winsten dit jaar.

Volgens aandelenstrateeg Mislav Matejka van JPMorgan hebben tot nu toe slechts vier van de 10 belangrijkste sectoren een positieve omzetgroei laten zien. Over het geheel genomen is de Europese winstgroei sinds vorig jaar met 4% gedaald en verrast met 1%, voegde hij eraan toe.

Commodities

Commodities zijn de grootste belemmering voor de totale winstgroei, zo blijkt uit een analyse van JPMorgan, waarbij veel olie- en mijnbouwbedrijven worstelen met de afnemende vraag vanuit China.

Industrieën en consumentenbedrijven vallen ook op omdat meer dan 80% de ramingen niet heeft gehaald, volgens de Bloomberg Intelligence earnings tracker. Daarentegen verslaan telecom- en technologiebedrijven meestal de prognoses.

Morgan Stanley zei ook dat de eerste gegevens laten zien dat het winstseizoen rode vlaggen oproept. Ze wijzen in het bijzonder op gegevens die de reikwijdte van de winstramingen van analisten bijhouden, die de zwakste start voor elk kwartaal sinds 2020 laten zien.

Volgens hen zullen de herzieningen tegen de lente een dieptepunt bereiken en dan in de tweede helft van het jaar beginnen te herstellen.