Economie

‘ECB moet reageren op vertragende inflatie’

03-02-2024 11:59

Euro
Illustratiefoto @Shutterstock.

Zoe Schneeweiss, Bloomberg, 3 februari 2024 – De Europese Centrale Bank zal volgens Mario Centeno, lid van de Raad van Bestuur, moeten reageren op de vertragende groei van de consumentenprijzen.

Tijdens een toespraak op de Warwick Economics Summit in het Verenigd Koninkrijk zei de Portugese ambtenaar dat “als de inflatie daalt en heel snel daalt – eigenlijk sneller dan het steeg – dan moet het monetaire beleid daarop reageren”.

“We zullen de komende maanden ons werk doen om ook in dit proces stabiliteit te brengen en ervoor te zorgen dat wanneer de rente omlaag moet, dat ook gebeurt”, zei hij zaterdag.

“Dan blijven ze natuurlijk nog een hele tijd restrictief om ervoor te zorgen dat de inflatie niet terugkeert.”

Versoepeling beleid

Na een ongekend spervuur van renteverhogingen tussen juli 2022 en september 2023 heeft de ECB de deur opengezet om het monetaire beleid dit jaar te versoepelen. Ambtenaren zijn echter terughoudend met het geven van duidelijke richtlijnen over de timing voordat ze er zeker van zijn dat de prijsgroei stevig op weg is terug naar de doelstelling van 2%.

Uit de consumentenprijsgegevens van deze week bleek dat zowel de hoofd- als de kerncijfers een beetje daalden, maar minder dan economen hadden verwacht.

Toch benadrukte Frank Elderson, lid van de Raad van Bestuur, in een eerder op zaterdag gepubliceerd interview dat de ECB “goede vooruitgang boekt” op het gebied van inflatie.

Eurozone in problemen

Centeno benadrukte ook dat de eurozone in de problemen zit.

“We kunnen geen economie hebben die niet groeit, dat is mijn grootste zorg over Europa”, zei hij, eraan toevoegend dat na vijf kwartalen zonder groei, “het eerste kwartaal van 2024 het zesde kan zijn. Dit is 1,5 jaar stagnerende economie.”

Toch zijn er manieren om de regio te stimuleren, zei de Portugese centrale bankier.

“Eén daarvan moet komen van het monetaire beleid, van de verwachtingen die moeten worden bewaarheid dat op een bepaald moment de rente zal worden verlaagd,” zei hij.