Buitenland

Irak: ‘Deze agressieve aanval zal veiligheid in regio aan rand van afgrond brengen’

03-02-2024 12:17

B-1B Lancer.
B-1B Lancer. Joseph M. Arseneau/Shutterstock.com.

Khalid Al-Ansary, Jennifer Jacobs, Bloomberg, 3 februari 2024 – De regering van Irak zei dat 16 mensen zijn gedood, waaronder burgers, in een golf van Amerikaanse luchtaanvallen vannacht die het land in het Midden-Oosten een ernstig risico noemde voor de veiligheid in de regio.

Tientallen Amerikaanse luchtaanvallen waren eind vrijdag gericht op Iraanse strijdkrachten en milities in Irak en Syriƫ en werden uitgevoerd als vergelding voor een recente drone-aanval door een aan Iran gelinkte terreurgroep die drie Amerikaanse soldaten doodde. Bij de aanvallen in Irak raakten ook minstens 25 mensen gewond en werden woonhuizen beschadigd, aldus Irak.

“Deze agressieve aanval zal de veiligheid in Irak en de regio aan de rand van de afgrond brengen,” zei Basim Al-Awadi, een woordvoerder van de Iraakse regering, in een verklaring die zaterdag werd uitgegeven.

“Irak herhaalt zijn weigering om zijn land een arena te laten zijn voor het vereffenen van rekeningen.”

‘Strategische vergissing’

Los daarvan noemde een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Amerikaanse aanvallen op troepen en milities van Teheran in SyriĆ« en Irak een “strategische vergissing”.

De Syrische regering zei dat “een aantal burgers en soldaten” gedood of gewond waren geraakt bij de aanvallen.

Tijdens een bijeenkomst in Brussel drongen Europese ambtenaren van Buitenlandse Zaken aan op een de-escalatie van de spanningen.

Vliegtuigen, waaronder B-1 bommenwerpers met groot bereik die vanuit de VS vlogen, troffen 85 doelen op zeven locaties die verbonden zijn met de Quds Force van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde en met militante groepen die Iran financiert, volgens Amerikaanse functionarissen.