Economie

Beleggers bewijzen: Big Tech is de toekomst, Big Oil het verleden

04-02-2024 16:44

Jaknikkers
Shutterstock.

Kevin Crowley, Bloomberg, 4 februari 2024 – Exxon Mobil en Chevron genereren rendementen die niet meer zijn gezien sinds hun hoogtijdagen meer dan tien jaar geleden, met 58,7 miljard dollar aan aandeelhouders vorig jaar en meer in 2024, zelfs als de ruwe olieprijzen dalen.

En toch hebben ze moeite om te concurreren op een aandelenmarkt die alleen maar oog heeft voor Silicon Valley.

Recordproductie

Chevron bereikte een recordproductie in 2023 terwijl het 5% van zijn aandelen terugkocht en voorspelt dit jaar een olie- en gasgroei van maar liefst 7%, aangevoerd door goedkope vaten uit het Perm-bekken. Het bedrijf werd vrijdag beloond met een stijging van zijn aandelen met 3%, iets beter dan de winst van Shell een dag eerder. Exxon, dat geld haalt uit de snelgroeiende olievondst in Guyana, daalde 0,4%.

Hun uitstekende operationele prestaties waren niet genoeg om te voorkomen dat ze verder wegzakten achter techgiganten Meta Platforms en Amazon, die respectievelijk 20% en 8% stegen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Meta, dat al twee keer de koers-winstverhouding van de oliereuzen handelt, voegde 197 miljard dollar toe aan zijn marktwaarde toen het de inkoop van eigen aandelen verhoogde en een dividend introduceerde. De eigenaar van Facebook, Instagram en Whatsapp is nu drie keer zo groot als Exxon.

“We zijn een essentiële industrie voor de wereldeconomie, een industrie die er al heel lang is en er in de toekomst nog heel lang zal zijn”, zei Chevron CEO Mike Wirth op Bloomberg TV. Hij voegde er aan toe dat het bedrijf zijn dividend al 37 jaar op rij heeft verhoogd.

“Er ligt hier een echte waardekans voor geduldige aandeelhouders.”

VS grootste olieproducent ter wereld

De VS is nu de grootste olieproducent ter wereld en pompt ongeveer 45% meer dan Saoedi-Arabië, grotendeels dankzij Exxon en Chevron’s onstuimige boringen in het Permbekken van Texas en New Mexico. En het is een grondstof waar nog steeds veel vraag naar is, ondanks pogingen om over te stappen, met een verbruik dat naar verwachting zal stijgen tot 2030 en misschien nog wel daarna.

Maar beleggers lijken zich daar niets van aan te trekken. Energie maakt slechts 3,7% uit van de S&P 500 Index.

“Het zou een groen licht moeten zijn”, zegt Jeff Wyll, een senior analist bij Neuberger Berman, dat ongeveer 440 miljard dollar beheert.

“Hoeveel kleiner kan de sector worden gezien zijn belang in de wereldwijde markt?”

Big Tech, geen Big Oil

Investeerders in aandelen lijken een duidelijke boodschap af te geven dat Big Tech de toekomst is en Big Oil het verleden. Ze hebben geen ongelijk. Kunstmatige intelligentie en cloud computing bieden tientallen jaren potentiële winstgroei, terwijl de overgang naar koolstofarmere energie een existentiële bedreiging vormt voor de oliemultinationals.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Door de cyclische aard van de olieprijzen en de afhankelijkheid van de beperkte aanvoer uit Saoedi-Arabië om de markt te ondersteunen, zien beleggers de kasstromen van oliemaatschappijen als volatieler dan die van hun rivalen in de technologiesector.

“Om de sector tegen een hogere multiple te verhandelen, moeten beleggers olie zien als een sector die terugkeert naar een tijdperk van schaarste,” zei Wyll.

“Misschien zijn we er over een paar jaar, maar nu nog niet.”

Moeilijk verkopen

Exxon en Chevron zijn vastbesloten om hun bedrijf zo op te bouwen dat het dergelijke schommelingen kan weerstaan, zoals ze dat al meer dan 140 jaar doen. Beide bedrijven investeren zwaar in Guyana en de Permian, waar olie winstgevend kan worden opgepompt voor minder dan 35 dollar per vat, zo’n 40 dollar onder de huidige prijzen. Raffinage en petrochemie bieden natuurlijke afdekkingen voor olie, terwijl Exxon de handel uitbreidt om de winst te verhogen.

Het kunnen goede zaken zijn, maar het is moeilijk te verkopen in deze markt, zegt Dan Pickering, oprichter en chief investment officer van Pickering Energy Partners.

“Meta kondigde een machtiging tot terugkoop van aandelen aan die in wezen de omvang heeft van Devon plus Diamondback. Dat doet mensen kijken,” zei Pickering in een interview.

“Chevron zegt: ‘We doen het goed in de Permian.’ Dat laat mensen niet kijken.”

Risico’s

En zoals op alle grondstoffenmarkten kan te veel succes leiden tot hun ondergang. Door de productie in de Permian dit jaar en volgend jaar met ongeveer 10% te laten groeien, voegen Exxon en Chevron toe aan de wereldwijde voorraden die de vraag dreigen te overtreffen.

Ook bestaat het risico dat ze marktaandeel afsnoepen van de Saoedi’s, die de prijzen verpletterden om marginale leveranciers in 2014 en 2020 uit de markt te drukken.

Voor Wirth zijn die risico’s reëel.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

“We hechten veel waarde aan kapitaaldiscipline gedurende de hele cyclus”, zegt hij.

“Het is een sector die dat soms niet heeft laten zien en ik denk dat het belangrijk is dat ons bedrijf en andere bedrijven zich de lessen van de grondstoffenmarkten herinneren.”