Buitenland

BBC: ‘Britse invoer van Russische olie via maas in de wet’

05-02-2024 11:25

Boorplatform
Shutterstock.

Het Verenigd Koninkrijk importeert nog steeds miljoenen vaten Russische olie, ondanks de sancties die zijn opgelegd aan Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat meldt BBC News naar aanleiding van twee afzonderlijke onderzoeksrapporten, die de Britse nieuwszender heeft ingezien, aldus het ANP.

Door een maas in de wet wordt Russische ruwe olie geraffineerd in landen als India en China en doorverkocht aan het Verenigd Koninkrijk.

Raffinageland

Hoewel deze constructie officieel niet illegaal is en niet in strijd is met het Russische olieverbod, ondermijnt het volgens critici wel de sancties die er juist voor moeten zorgen dat Rusland minder geld heeft voor de oorlog in Oekraïne. De Britse regering ontkent dat er sinds 2022 enige import van Russische olie heeft plaatsgevonden.

Een woordvoerder van de regering verklaarde wel dat de internationaal erkende zogeheten ‘oorsprongsregels’ bepalen dat ruwe olie, eenmaal geraffineerd in een ander land, voor handelsdoeleinden wordt geclassificeerd als afkomstig uit dat raffinageland. Die regels voor raffinage maken het mogelijk dat producten gemaakt van Russische ruwe olie op Britse bodem terechtkomen.