Binnenland

Bemestingsverbod Overijssel gehandhaafd ondanks boerenprotest

05-02-2024 16:01

Sara Winter/Shutterstock

Overijssel handhaaft het bemestingsverbod op provinciale pachtgronden, ondanks het verzoek van boeren om dit verbod op te heffen, meldt het ANP. Dit verbod is nu voor het tweede achtereenvolgende jaar van kracht op landbouwgronden die eigendom zijn van de provincie en worden gehuurd door boeren.

De provincie heeft deze maatregel genomen om af te zien van handhaving bij boeren die bekend staan als PAS-melders. Dat zijn boeren die buiten hun schuld om geen natuurvergunning hebben om een beperkte hoeveelheid stikstof uit te stoten.

Geen structurele oplossing

Het besluit om het bemestingsverbod te handhaven is genomen na een zorgvuldige belangenafweging, aldus de woordvoerder van landbouwgedeputeerde Maurits von Martels. Het verbod biedt de provincie de nodige flexibiliteit om niet te hoeven handhaven bij de PAS-melders.OverijsOverOverijs

Hoewel de provincie erkent dat dit geen structurele oplossing is, wordt er momenteel gezocht naar juridisch houdbare alternatieven om uit deze impasse te komen en te voorkomen dat dergelijke maatregelen in de toekomst nodig zijn.

Pamflet met acht eisen

Ondanks de oproep van boeren om het bemestingsverbod in te trekken, blijft Overijssel bij haar standpunt. Boze boeren hebben hun ongenoegen geuit door middel van een pamflet met acht eisen, waarvan het intrekken van het bemestingsverbod er één is. De boeren klagen over een overdaad aan regels die het moeilijk maken om hun mest kwijt te raken, wat resulteert in extra kosten voor het laten afvoeren van de mest in plaats van deze te kunnen gebruiken op hun eigen landbouwgronden.