Binnenland

Boeren zetten protestacties maandag voort bij provinciehuis Friesland

05-02-2024 10:28

Shutterstock

Ontevreden boeren zetten maandagmiddag hun actieronde langs provinciehuizen voort in Friesland. Farmers Defence Force (FDF) kondigt aan om 13.00 uur de ‘rode draad’, een pamflet met acht eisen aan de politiek, te willen overhandigen aan de Friese volksvertegenwoordigers bij het provinciehuis in Leeuwarden, meldt het ANP.

De actiegroep roept op om met onder meer trekkers en (vracht-)auto’s naar Leeuwarden te komen: “Wij, de burgers en boeren, zijn het zat.” Hoewel de actie niet officieel is aangemeld, heeft de provincie wel signalen ontvangen dat de boeren naar Leeuwarden zullen komen, laat een woordvoerder van de provincie weten. Men is bezig met het bekijken van de wijze waarop de boeren zullen worden ontvangen en behandeld.

Blokkades snelwegen en grensovergangen

De protestacties begonnen vorige week woensdag in Overijssel, waar boeren met trekkers naar het provinciehuis in Zwolle trokken om een pamflet te overhandigen aan landbouwgedeputeerde Maurits von Martels. Sindsdien hebben boeren ook provinciehuizen bezocht in Drenthe, Groningen, Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant. Afgelopen weekend hebben ze verschillende snelwegen geblokkeerd, nadat eerder Belgische en Nederlandse boeren al grensovergangen hadden afgesloten.

Landelijke actie gepland

FDF-voorman Mark van den Oever kondigde afgelopen vrijdag in een video aan dat de boeren tot dinsdag “wilde acties” zullen voeren. Regiobestuurders van FDF en de leiders van de zogeheten trekkergroepen komen dinsdag bijeen om een landelijke actie te coördineren, die naar verwachting komend weekend zal plaatsvinden.

De protesterende boeren maken zich zorgen over de “stapeling van regels” die zij moeten naleven, met name als gevolg van de Europese Green Deal. Ze dringen aan op het afschaffen van bemestingsverboden op provinciale pachtgronden en het stopzetten van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), waarbij provincies een leidende rol spelen.