Politiek Buitenland

Duitse minister: ‘AfD is risico voor Duitse economie, zeer gevaarlijk voor ons land’

05-02-2024 19:13

Duitsland, AfD
Duitsers demonstreren tegen de AfD. AP Photo/Ebrahim Noroozi.

Alexander Weber, Kamil Kowalcze, Zoe Schneeweiss, Bloomberg, 5 februari 2024 – Duitslands rechtse AfD is een risico voor de economie omdat ze internationale bedrijven dreigt af te schrikken van investeringen, zei minister van Financiën Christian Lindner.

Bedrijven die overwegen om zich in het land te vestigen, maken zich zorgen dat ze niet genoeg talent kunnen aantrekken, zei Lindner op een Bloomberg-evenement in Frankfurt.

Banken die na Brexit naar die stad zijn verhuisd, vragen zich ook af hoe de zaken zich zullen ontwikkelen. De kwestie kwam naar voren toen hij probeerde het financiële centrum van Duitsland te promoten als potentiële thuisbasis voor het nieuwe antiwitwasagentschap van de Europese Unie in Brussel, zei hij.

“De AfD is een locatierisico”, zei Lindner maandag.

“Dit is een partij die de basisconsensus van ons land, namelijk Europese integratie, in twijfel trekt. En dat is zeer gevaarlijk voor ons land, om vele redenen.”

‘Bedreiging voor welvaart’

Lindner sluit zich aan bij bedrijfsleiders die zich steeds meer uitspreken over het gevaar van extreem rechts. Christian Sewing, CEO van Deutsche Bank, zei vorige week dat populistische platforms “rechtstreeks leiden tot economische achteruitgang” en Jochen Hanebeck, CEO van Infineon Technologies, heeft gezegd dat dergelijk beleid een “bedreiging voor de welvaart” is.

Honderdduizenden mensen hebben de afgelopen weken gedemonstreerd tegen de AfD en tegen rechts-extremisme, nadat de partij een hoge vlucht had genomen in de nationale peilingen.

Lindner sloot een regeringscoalitie met de partij uit en riep anderen op hetzelfde te doen.

“Elke vorm van samenwerking met de AfD moet worden uitgesloten,” zei hij.

“Met een partij die er achteloos over praat om Duitsland uit de Europese Unie te laten stappen – wat ons economisch zou ruïneren – met een partij waar Marine Le Pen voor waarschuwt, mag er geen enkele samenwerking zijn.”