Economie

Essent: ‘Energierekening mogelijk in 2035 nog altijd hoog’

05-02-2024 10:05

Gas
Shutterstock.

De energierekening blijft naar verwachting voor veel huishoudens nog altijd hoog in 2035, als gevolg van voornamelijk toenemende netbeheerkosten, energieprijzen en belasting op gas, meldt het ANP. Dat blijkt uit een eigen analyse van energieleverancier Essent en een studie uitgevoerd door Berenschot.

Uit de onderzoeken blijkt dat deze kostenstijging een aanzienlijk verschil zal maken in de energierekeningen van verschillende huishoudens, afhankelijk van de mate van verduurzaming van hun woningen en het gebruik van alternatieve verwarmingsmethoden.

Groeiende energiearmoede kwetsbare huishouden

De voorspellingen wijzen erop dat huishoudens met beperkte financiële middelen onevenredig zwaar getroffen zullen worden door de blijvend hoge energierekeningen. Dat geldt vooral voor huishoudens die in oudere rijtjeswoningen of huurhuizen wonen, waar verduurzaming moeilijk is en nog steeds aardgas wordt gebruikt.

Essent benadrukt dat deze groep kwetsbare huishoudens extra ondersteuning nodig heeft om de financiële lasten te kunnen dragen, aangezien zij anders geconfronteerd worden met een groeiende energiearmoede.

Stijging netbeheerkosten

Berenschot heeft onderzoek gedaan naar de factoren die de energierekening tot 2035 zullen beïnvloeden. De resultaten tonen aan dat de consumentenprijs voor gas en elektriciteit naar verwachting boven het niveau van vóór de energiecrisis zal blijven, evenals het vaste deel van de energierekening dat onder meer netbeheerkosten omvat. Volgens Berenschot gaat het hier om een vermoedelijke stijging van tussen de 5 en 15 procent.

Deze bevindingen onderstrepen de noodzaak van doordachte maatregelen om de energietransitie betaalbaar te houden en huishoudens in staat te stellen de grip op hun energierekening te behouden, zoals voorgesteld door Essent’s topvrouw Resi Becker.