Economie

Iran omzeilde sancties via Santander- en Lloyds-banken

05-02-2024 09:23

Iran Revolutionaire Garde
De Revolutionaire Garde tijdens een militaire parade in Teheran, Iran. 22 september, 2022. AP Photo/Vahid Salemi.

Victoria Cavaliere, Bloomberg, 5 februari 2024 – Iran heeft sancties omzeild en was in staat om heimelijk geld over de wereld te sluizen via rekeningen bij twee van de grootste banken van het Verenigd Koninkrijk, Lloyds Banking Group en Santander UK, meldde de Financial Times.

De kredietverstrekkers verstrekten rekeningen aan dekmantelbedrijven die in het geheim eigendom waren van een gesanctioneerd Iraans petrochemisch bedrijf, meldde de krant op zondag, waarbij ze zich baseerde op documenten die ze had ingezien. Het sanctieontduikingsplan werd gesteund door de Iraanse inlichtingendiensten, aldus het rapport.

Geld voor Quds-strijdkrachten

De door de staat gecontroleerde Petrochemical Commercial Company en haar Britse dochteronderneming staan sinds 2018 onder Amerikaanse sancties. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd geld te hebben ingezameld voor de Quds-elitestrijdkrachten van de Iraanse Revolutionaire Garde en samen te werken met Rusland om door Iran gesteunde proxy-milities te financieren, aldus de FT.

Vertegenwoordigers van de banken zeiden dat ze geen commentaar konden geven op individuele klanten.

Een woordvoerder van Lloyds zei dat de “zakelijke activiteiten van de kredietverstrekker worden uitgevoerd om naleving van de toepasselijke sanctiewetgeving te waarborgen”. En ook dat “vanwege wettelijke beperkingen kunnen we geen commentaar geven op de indiening van rapporten over verdachte activiteiten bij de relevante autoriteiten wanneer en als deze zich voordoen”.

Een woordvoerder van Santander UK zei dat het bedrijf “zeer gefocust is op naleving van sancties. Wanneer we sanctierisico’s identificeren, zullen we dit onderzoeken en passende maatregelen nemen.”

Nieuwe sancties

Het petrochemische bedrijf heeft volgens de Times ook bedrijven in het Verenigd Koninkrijk gebruikt om “geld te ontvangen van Iraanse dekmantelentiteiten in China, terwijl ze hun werkelijke eigendom verborgen hielden door middel van ‘trustee-overeenkomsten’ en bestuurders op naam”.

De VS legde vorige week een reeks sancties op tegen de ballistische raket- en drone-programma’s van Iran en tegen het vermogen van Iran om cyberoorlog te voeren tegen de VS. De VS en het VK lanceerden onlangs luchtaanvallen op de door Iran gesteunde Houthi’s in Jemen in een poging de aanvallen van de groep op schepen in de Rode Zee te stoppen.

Banken als Standard Chartered en UniCredit zijn eerder beboet voor het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran. StanChart stemde ermee in om in 2019 meer dan 1 miljard dollar te betalen voor herhaalde overtredingen, terwijl UniCredit 1,3 miljard dollar betaalde.