Binnenland

Rutte bezoekt locatie explosie Rotterdam

05-02-2024 14:09

Premier Mark Rutte, VVD
Mark Rutte bij Vandaag Inside. Still: Youtube.

Demissionair premier Mark Rutte bezocht maandagochtend de Schammenkamp in Rotterdam-Zuid, waar vorige week een pand werd getroffen door een explosie met drie doden tot gevolg. Rutte beschreef het als een aangrijpende ervaring om op de locatie aanwezig te zijn en sprak van een indrukwekkend moment waarop hij met mensen in gesprek kon gaan, meldt het ANP.

Op de Schammenkamp ontmoette Rutte bewoners en betrokkenen die bezig waren met het opruimen en herstellen van de schade. Hij nam uitgebreid de tijd om naar de verhalen van de getroffenen te luisteren en hun ervaringen tot zich te nemen.

Mogelijk drugslab

Hoewel er vermoedens zijn over een mogelijk drugslab als oorzaak van de explosie, wilde Rutte geen uitspraken doen over deze speculaties: “Ik ga daar niet over speculeren, dus dan komen we in algemene zin op de vraag over drugslabs in woonwijken. Dan is het antwoord natuurlijk dat dat zeer niet de bedoeling is, maar daar wil ik het echt bij laten.” De demissionair premier verwees naar het Openbaar Ministerie voor verdere informatie.

‘Dit was letterlijk een levensgevaarlijke plek’

Tijdens zijn bezoek aan de ramplocatie prees Rutte de inzet van de hulpdiensten, die onder zeer moeilijke omstandigheden snel moesten handelen. Hij toonde meerdere keren zijn respect voor hun werk, ondanks kritiek op het feit dat hulpdiensten niet meteen onder het puin zochten naar vermisten, vanwege instortingsgevaar.

Rutte begreep de emotie van de nabestaanden: “Zeker voor moslims is het belangrijk om binnen een dag de begrafenis te laten plaatsvinden. Dus ik snap de emotie, maar tegelijkertijd was dit letterlijk een levensgevaarlijke plek. Dus ook daarom: respect voor de politie. Die moesten in een split second besluiten: we laten toe dat daar gezocht wordt, met ook risico, maar dat is een besluit dat zij genomen hebben.” Hij prees eveneens de onderlinge steun in de wijk, waar mensen elkaar opvangen en steunen in moeilijke tijden, wat volgens hem een diepe indruk maakt.

Aboutaleb

De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, heeft de rampplek op de Schammenkamp in Rotterdam-Zuid nog niet bezocht. Hij zit voor twee weken in Zuid-Amerika in de strijd tegen internationale drugshandel. Zijn afwezigheid stuit op kritiek, sommigen vinden dat Aboutaleb terug moet komen naar Rotterdam. Hij stopt in de loop van het najaar van 2024 als burgemeester. Eerder zei hij daarover: “Na ruim 15 jaar onze prachtige stad te hebben gediend, acht ik het tijd om plaats te maken voor een nieuwe burgemeester.”