Politiek

Boerenprotesten: Kamerleden vragen Yeşilgöz om actie tegen ‘geweld en vandalisme’

06-02-2024 11:38

Dilan Yesilgoz-Zegerius VVD
Dilan Yesilgoz-Zegerius VVD. Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

De recente boerenprotesten en het daarmee gepaard gaande vandalisme hebben sterke reacties opgeroepen van Kamerleden. Ze richten hun kritiek op demissionair minister Dilan Yeşilgöz en vinden dat zij krachtig moet optreden tegen de relschoppers.

Ingrid Michon-Derksen van Yeşilgöz’ eigen VVD benadrukt de gelijkenissen tussen de werkwijze van klimaatactivisten en boeren: “Bewust wetten overtreden om maximale aandacht te krijgen. Linksom of rechtsom heeft de politie er de handen vol aan”, aldus het VVD-Kamerlid. Ze wil dinsdag in de Tweede Kamer mondelinge vragen stellen over de ontspoorde demonstraties.

 

‘Geen vorm van legitiem protesteren’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker veroordeelt het geweld en vandalisme tijdens de boerenprotesten, waarbij ze aangeeft dat het in gevaar brengen van levens en het dumpen van asbest en het aansteken van branden geen vorm van legitiem protesteren is. Joost Sneller van D66 benadrukt de noodzaak voor minister Yeşilgöz om snel duidelijkheid te scheppen over hoe de relschoppers effectief aangepakt zullen worden, aangezien het probleem zich niet vanzelf zal oplossen.

CDA-Kamerlid Derk Boswijk sluit zich hierbij aan en dringt erop aan dat de verantwoordelijke raddraaiers worden opgepakt en vervolgd voor hun onaanvaardbare en gevaarlijke gedrag.

Het ministerie van Justitie heeft aangegeven pas te zullen reageren nadat de politie een officiële reactie heeft gegeven op de situatie rondom de boerenprotesten.