Politiek

De Jonge komt investeerders tegemoet: wetsvoorstel ‘Wet betaalbare huur’ aangepast

06-02-2024 15:10

Enkhuizen Dromedaris
Shutterstock.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, en Binnenlandse Zaken) heeft zijn langverwachte wetsvoorstel, de Wet betaalbare huur, aangepast na zorgen geuit door de Raad van State, meldt het ANP. Deze aanpassingen beogen onder meer om het voor beleggers nog steeds rendabel te maken om te investeren in woningen voor de middenhuur.

Tegelijkertijd blijft de kern van de wet ongewijzigd: het reguleren van huurverlagingen in de vrije sector bij nieuwe huurcontracten voor woningen die onder een uitgebreider puntenstelsel (WWS) vallen.

Aangepast wetsvoorstel naar Tweede Kamer

De Jonge heeft het aangepaste wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd en dringt aan op een spoedige behandeling ervan. Hij benadrukt dat een snelle goedkeuring van de wet essentieel is om duidelijkheid te verschaffen aan investeerders en bouwers. Hierdoor zouden vrijkomende woningen sneller onder het puntenstelsel kunnen vallen.

Het streven is om de wet al in juli van kracht te laten worden. Naar verwachting zal de wet leiden tot een huurverlaging van gemiddeld bijna 200 euro per maand voor zo’n 300.000 woningen. Gemeenten zullen de wet handhaven en verhuurders die te hoge huren blijven innen, kunnen boetes krijgen of zelfs hun verhuurvergunning verliezen.

 

‘Wet cruciaal voor bestaanszekerheid huurders’

Ondanks eerdere twijfels tijdens een woondebat in de Tweede Kamer, rekent De Jonge op steun van beide Kamers. Hij benadrukt dat de wet cruciaal is voor de bestaanszekerheid van huurders, wat een belangrijk thema is in de verkiezingsstrijd bij alle partijen. Hoewel er kritiek is vanuit de hoek van particuliere beleggers vanwege de lagere winsten, vindt de minister dat de Kamer moet opkomen voor het algemeen belang van huurders, gezien een dak boven het hoofd een grondrecht is.

Ter compensatie voor beleggers worden hogere nieuwbouwopslagen en maximale huurprijsstijgingen geïntroduceerd, naast een betere waardering van energielabels en moderne voorzieningen in het WWS. Dit zou naar verwachting resulteren in ruim 110.000 extra woningen in het betaalbare huursegment.