Politiek

Minister Bruins Slot van BuZa bezoekt Irak om te praten over recente ontwikkelingen in de regio

06-02-2024 12:09

Hanke Bruins Slot
Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken (CDA). Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman.

Minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken is op dit moment in Irak voor een tweedaags bezoek, waar ze gesprekken voert met de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hussein, en minister-president Al Sudani, aldus een bericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De gesprekken concentreren zich op de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten, waarbij de bilaterale relatie tussen Nederland en Irak en de veiligheidssituatie in de regio centrale onderwerpen zijn. Daarnaast brengt de minister een bezoek aan Nederlandse troepen in Bagdad.

Focus op bilaterale relatie

Tijdens de bilaterale ontmoeting tussen Minister Bruins Slot, minister Hussein en premier Al Sudani ligt de focus op de bilaterale relatie tussen beide landen en de veiligheidssituatie in de regio. De ontmoeting richt zich onder meer op het conflict tussen Israël en Hamas, de situatie op de Rode Zee en recente ontwikkelingen in Irak en de bredere regio. Deze gesprekken waren van belang om de samenwerking en stabiliteit te bevorderen.

NAVO- en anti-ISIS-missie in Irak

Na de bilaterale gesprekken bezocht Minister Bruins Slot de compound van de NAVO-missie in Irak en de anti-ISIS-missie Operation Inherent Resolve, waar Nederland deelneemt met zowel militairen als civiele experts. Door actief bij te dragen aan deze missies draagt Nederland bij aan de stabiliteit en veiligheid in Irak en de bredere regio, wat volgens het ministerie tevens in het belang is van Nederland en de Europese Unie. Vanaf mei zal Nederland de NAVO-missie leiden en coördineren met een force commander.