Binnenland

SPEXone: Nederlandse klimaatinnovatie de ruimte in

06-02-2024 12:24

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA lanceert dinsdag in Florida een raket met als doel een satelliet in een baan om de aarde te brengen, die zich zal wijden aan klimaatonderzoek. Deze missie omvat de SPEXone, een klimaatcamera waar Nederlandse wetenschappers jaren aan hebben gewerkt, meldt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Deze camera zal een van de grote raadsels in de klimaatwetenschap ontrafelen: de invloed van zeer kleine stofdeeltjes op de opwarming van de aarde. Dit aspect, dat nog onzeker is, is cruciaal voor het begrijpen van de complexe processen die het klimaatsysteem beïnvloeden.

Duur missie: tien jaar

De PACE-satelliet van NASA, waarop de Nederlandse SPEXone is bevestigd, wordt dinsdagochtend om 7.30 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf de lanceerbasis Cape Canaveral, met behulp van een Falcon 9-raket van SpaceX. Naast de SPEXone bevat de satelliet nog twee Amerikaanse instrumenten, die respectievelijk wolkenvorming en de kleur van oceanen onderzoeken.

De missie is gepland voor een periode van tien jaar en zal voortdurend onderzoeksgegevens verzenden die voor iedereen toegankelijk zijn. Dit biedt een waardevolle bron van informatie voor vijf wereldwijde onderzoeksprogramma’s die zullen bijdragen aan een dieper begrip van klimaatverandering en haar gevolgen.

SRON, Nederlands Ruimtevaartinstituut

De SPEXone is ontwikkeld en gebouwd door wetenschappers van SRON, het Nederlands Ruimtevaartinstituut in Leiden, in samenwerking met Airbus NL. Met een gewicht van iets minder dan 12 kilo, combineert dit instrument geavanceerde technologie met een compacte vorm. Het meet met uiterste precisie de eigenschappen van de allerkleinste deeltjes in de atmosfeer.

Deze ontwikkeling, gefinancierd met een totaalbudget van 14 miljoen euro, waarvan negen miljoen euro afkomstig is van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal in het streven naar een beter begrip van klimaatverandering.

Minister Dijkgraaf (Onderwijs Cultuur en Wetenschap): “Deze Nederlandse uitvinding gaat het missende puzzelstukje van de klimaatwetenschap leveren. Ik ben niet alleen trots op dit wetenschappelijke hoogstandje zelf. Maar ook op de nationale en internationale samenwerking die de Nederlandse wetenschap letterlijk en figuurlijk tot grote hoogte laat stijgen.”