Politiek

Spoedoverleg demonstraties boeren en klimaatactivisten: Yeşilgöz roept politietop en OM bijeen

06-02-2024 14:46

Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD)
Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD). Schreenshot youtube.

Justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft dinsdagmiddag de top van de politie en het Openbaar Ministerie bijeengeroepen voor een spoedoverleg over het optreden bij de recente, uit de hand gelopen demonstraties van boeren en klimaatactivisten, meldt het ANP. Ze heeft tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer haar verontwaardiging geuit en benadrukte dat ze “voorbeelden van misdrijven” heeft gezien tijdens de protesten.

Yeşilgöz is vastbesloten om te achterhalen hoe hiermee wordt omgegaan en stelt dat haar geduld op is: “Ik sta hier met woede en frustratie, de maat is wat mij betreft helemaal vol!”

Verdachten boerenacties opgepakt

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte dinsdag bekend op X, dat de politie de eerste verdachten heeft gearresteerd die mogelijk betrokken waren bij de boerenacties maandagavond en dinsdagochtend. De vernielingen en wegversperringen worden door het OM als “onacceptabel” bestempeld. Rinus Otte, de collegevoorzitter van het OM, benadrukt dat het in brand steken van hooibalen en mogelijk asbest op snelwegen als een ernstig strafbaar feit wordt beschouwd.