Economie

Britse regering profiteert van migratie: meevaller van 18 miljard pond dankzij snelle bevolkingsgroei

07-02-2024 14:15

Rishi Sunak
Britse premier Rishi Sunak. Bloomberg.

Philip Aldrick, Bloomberg, 7 februari 2024 – Een stijgende migratie naar het Verenigd Koninkrijk kan kanselier Jeremy Hunt een meevaller van 18 miljard pond (21,10 miljard euro) opleveren voor belastingverlagingen in de begroting van volgende maand door de economische groei te stimuleren, volgens een nieuwe analyse.

Op basis van herziene bevolkingsprognoses van het Office for National Statistics berekende Bloomberg Economics dat de economie 43 miljard pond groter zou zijn in 2028-29, het jaar waarin de regering haar begrotingsregels moet naleven.

Profiteren van beleid waar regering tegen is

De ontwikkeling brengt de regering mogelijk in de moeilijke positie om te profiteren van een beleid waar ze tegen is. Premier Rishi Sunak heeft beloofd om de recordmigratie aan banden te leggen na een reactie van de rechterzijde van zijn partij en een stijging van de steun onder de bevolking voor Reform, de opvolger van de antimigrantenpartij UKIP.

“Hierdoor kan de regerende Conservatieve Partij in de lastige situatie terechtkomen dat ongewenste recordmigratie belastingverlagingen oplevert”, schrijven de economen Ana Andrade en Dan Hanson in een woensdag gepubliceerde analyse.

Lees ook: Britse bevolkingsgroei komende 15 jaar 9,9%, bijna geheel door immigratie

Vorige maand toonden de nieuwe schattingen van het ONS aan dat de bevolking tot 2030 twee keer zo snel zal groeien als eerder werd gedacht, voornamelijk door migrantenstromen. In de 15 jaar vanaf 2021 zal de Britse bevolking stijgen van 67 miljoen naar 73,7 miljoen, waarbij migranten goed zijn voor 6,1 miljoen van de toename.

Het bureau voor de statistiek voorspelt nu dat de nettomigratie op de lange termijn 315.000 zal bedragen, tegen 245.000 eerder.

Belastingverlaging

Hunt en Sunak hebben er geen geheim van gemaakt dat ze in de begroting van 6 maart de belastingen willen verlagen om kiezers voor zich te winnen in de aanloop naar de algemene verkiezingen later dit jaar. Maar als ze dat doen met de inkomsten uit de toenemende migratie, lopen ze het risico hun kiezersbasis op te stoken.

De nettomigratie bereikte in 2022 een piek van 745.000, drie keer zoveel als voor de afscheiding van Groot-Brittannië van de Europese Unie. Om de migratie terug te dringen, zijn afhankelijke visa voor studenten en zorgmedewerkers geschrapt en is de minimumsalarisvereiste voor het visum voor geschoolde werknemers verhoogd. De regering zei dat het beleid de nettomigratie in 2022 met 300.000 zou hebben verminderd.

Hunt zit echter in de knel. De begrotingssituatie is krap en de kanselier waarschuwde vorige week dat “het er niet naar uitziet dat ik de ruimte zal hebben die ik had voor die zeer grote belastingverlagingen in de herfst”.

Topschatting

Bloomberg meldde dat het Office for Budget Responsibility de kanselier heeft verteld dat hij ongeveer 14 miljard pond ruimte heeft voor zijn belofte om de schuld als percentage van het BBP te verlagen. Dat is ongeveer dezelfde buffer voor slecht nieuws als in november vorig jaar.

Andrade en Hanson zeiden dat de OBR “vrijwel zeker” de nieuwe bevolkingsprognoses zal verwerken in de volgende versie van haar begrotingsprognose op 14 februari.

Ze zeiden echter dat de 18 miljard pond “een topschatting” is die het OBR lager kan bijstellen om rekening te houden met de nieuwe strengere controles op legale migratie. Het is ook de vraag of migranten na de Brexit evenveel economische output genereren als toen er nog vrij verkeer van werknemers binnen de EU was.

Het belastingvoordeel zou ook uitgaan van ongewijzigde geplande uitgaven voor openbare diensten, wat zou betekenen dat er per hoofd van de bevolking minder wordt uitgegeven.

Het Institute for Fiscal Studies heeft gezegd dat de huidige uitgavenplannen er al ongeloofwaardig uitzien.