Binnenland

Crisisnoodopvang op sportpark Winkelsteeg Nijmegen blijft nog langer open

07-02-2024 14:18

azc
Asielzoekers in een asielzoekerscentrum. (Screenshot NOS)

De crisisnoodopvang voor 1200 asielzoekers op sportpark Winkelsteeg in Nijmegen blijft langer open dan gepland, meldt het ANP. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft laten weten dat het niet haalbaar is om alle bewoners voor de oorspronkelijke sluitingsdatum van 1 maart naar een andere locatie te verplaatsen.

Momenteel verblijven er nog meer dan 1100 mensen in de paviljoens op het sportpark, zo meldt de gemeente aan de gemeenteraad en omwonenden. Het zijn hoofdzakelijk asielzoekers die nog in afwachting zijn van hun procedure, waaronder 96 kinderen.

Daarnaast zijn er 172 statushouders gehuisvest, wat verwijst naar vluchtelingen die al de bevestiging hebben gekregen dat ze in Nederland mogen blijven. Van deze groep van 172 personen moeten er 37 worden ondergebracht in een huurwoning in de regio Rijk van Nijmegen. Sinds eind januari is er een stop op nieuwe instroom op deze locatie.

Geplande woningbouw

De noodopvang in Nijmegen, één van de grootste opvanglocaties in het land, opende vorig jaar in april haar deuren en werd in het najaar al met vier maanden verlengd. Het COA schat nu dat het tot 1 mei zal duren om alle bewoners elders onder te brengen. De gemeente Nijmegen vindt dit te lang duren vanwege geplande woningbouw op het terrein, waarvan de werkzaamheden in het voorjaar moeten beginnen.

Het COA wordt momenteel geconfronteerd met de uitdaging om voldoende opvangplaatsen en huurwoningen elders te realiseren, waarbij het volledig afhankelijk is van de medewerking van andere gemeenten in het land, verklaarde burgemeester Hubert Bruls in een brief aan de raad.

Hoewel Nijmegen aandringt op een snelle vertrekdatum, erkent de gemeente de complexiteit van de situatie en de afhankelijkheid van externe factoren voor een tijdige verplaatsing van de bewoners.

Tijdelijke noodopvang Veendam en Blaricum

De gemeente Veendam in Groningen kondigde woensdag aan dat er tijdelijke noodopvang zal worden geboden aan honderd asielzoekers in het gebouw van een voormalige autodealer. Deze opvang zal voor een periode van een jaar zijn. Het COA zal naar verwachting tot medio april bezig zijn met de benodigde verbouwingen om het pand geschikt te maken voor opvang.

Blaricum in Noord-Holland heeft op dinsdagavond gemeld dat 250 statushouders tijdelijk onderdak zullen vinden in het voormalige ziekenhuis Tergooi. De gemeente heeft met het COA afgesproken dat deze noodopvang uiterlijk over 2,5 jaar zal eindigen. De eerste statushouders worden naar verwachting vanaf maart verwelkomd in het oude ziekenhuis.