Binnenland

Energiegezant Frederik Wisselink: ‘Nederland heeft ook na 2050 aardgas nodig’

07-02-2024 10:56

Gasfabriek
Shutterstock.

Aardgas blijft volgens de Nederlandse energiegezant, Frederik Wisselink. ook na 2050 noodzakelijk voor bepaalde industrieën die moeilijk kunnen overschakelen op alternatieve energiebronnen, meldt het ANP. Wisselink deelde deze visie tijdens een energiecongres in India, waar hij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vertegenwoordigde op het gebied van energiebeleid.

‘CO2-uitstoot en andere broeikasgassen afvangen’

Dit staat in contrast met de doelstelling van Nederland en andere EU-landen om tegen dat jaar klimaatneutraal te zijn en het gebruik van fossiele brandstoffen drastisch te verminderen. Wisselinks opmerkingen benadrukken de uitdagingen die gepaard gaan met deze ambitie.

Om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, moet Nederland volgens Wisselink CO2-uitstoot en andere broeikasgassen afvangen of alternatieve methoden vinden om de uitstoot te verminderen.

Investering in gasproductie gaan door

Desondanks blijft de investering in gasproductie voortduren, ondanks de gestelde klimaatdoelen. Recentelijk nam Shell bijvoorbeeld een definitief investeringsbesluit voor de exploitatie van een gasveld in het Britse deel van de Noordzee.

Daarnaast sloot het bedrijf het afgelopen jaar een overeenkomst met het Qatarese staatsbedrijf QatarEnergy voor de levering van vloeibaar aardgas (lng) aan Nederland, waarvan de levering doorloopt tot na 2050.