Politiek Buitenland

Frankrijk herdenkt 7 oktober: ‘Grootste antisemitische bloedbad van deze eeuw’

07-02-2024 16:04

French President Emmanuel Macron
Franse president Emmanuel Macron. Gonzalo Fuentes/AP.

Parijs, AP, 7 februari 2024 – De Franse president Emmanuel Macron heeft woensdag tijdens een nationale ceremonie hulde gebracht aan de slachtoffers van de Hamas-aanval van 7 oktober in Israël en veroordeelde wat hij omschreef als het “grootste antisemitische bloedbad van onze eeuw”.

Tweeënveertig Franse burgers kwamen om bij de aanval en drie gijzelaars worden vermoedelijk nog steeds vastgehouden door Hamas en andere militanten in Gaza. Drie lege stoelen symboliseerden hun afwezigheid.

De ceremonie komt nadat de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné zijn eerste reis naar het Midden-Oosten maakte, inclusief Israël en de Palestijnse gebieden, waar hij aandrong op de vrijlating van de gijzelaars.

Vier andere Franse gijzelaars zijn vrijgelaten. In totaal werden ongeveer 250 mensen ontvoerd tijdens de Hamas-aanval en ongeveer 1200 mensen, voornamelijk burgers, werden gedood.

Toename antisemitisme

Erewachten hielden foto’s van elk slachtoffer voor een gigantisch scherm met hun voornaam op de monumentale binnenplaats van de Invalides in Parijs.Velen van hen “zullen nooit 30 worden”, zei Macron.

“Hun stemmen weerklinken nog steeds in het Hebreeuws en het Frans.”

De Franse president veroordeelde krachtig de barbaarsheid “die zich voedt met antisemitisme en het propageert.” Hij zei dat “niets dit terrorisme kan rechtvaardigen of verontschuldigen. Niets.”

In de nasleep van de aanslag van 7 oktober is er een sterke toename van antisemitische daden in Frankrijk gemeld. Uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de waakhond van de Jewish Community Protection Service bleek dat er in 2023 1676 antisemitische daden werden gemeld, tegenover 436 het jaar daarvoor.

Het orkest van de Republikeinse Garde speelde Kaddish van de Franse componist Maurice Ravel, geschreven in 1914 op basis van een traditionele Hebreeuwse melodie.

Yashay Dan, een familielid van de Franse Israëlische gijzelaar Ofer Kalderon, zei voorafgaand aan de ceremonie dat hij hoopte dat het “kan weerklinken over de hele wereld, niet alleen in Frankrijk.”

‘We hebben hulp nodig’

Ayla Yahalomi Luzon, zus van de Franse Israëlische gijzelaar Ohad Yahalomi, zei: “We hebben geen mensen nodig die voor ons hopen. Ik heb hoop. We hebben hulp nodig. Ohad is een Frans staatsburger en ik vraag Frankrijk om alles in het werk te stellen om hem en iedereen vrij te laten.”

De families van Israëlische gijzelaars hebben maandenlang gewerkt om de benarde situatie van de gevangenen in de wereldwijde schijnwerpers te houden.

Macron zei dat Frankrijk “onvermoeibaar zal blijven werken om tegemoet te komen aan het streven naar vrede en veiligheid van iedereen in het Midden-Oosten” en benadrukte dat Israëlische levens “niet de enige zijn die nog steeds verscheurd worden.”

Bombardementen Gaza

Frankrijk dringt aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren en een massale toestroom van humanitaire hulp in Gaza. Séjourné beschreef de dood en vernietiging in de Palestijnse gebieden als een “tragedie”.

Een Frans team van gezondheidswerkers dat twee weken in Gaza verbleef in samenwerking met de PalMed-groep keerde dinsdag terug naar Parijs na te hebben gewerkt in het Europees Ziekenhuis in Khan Younis, de op één na grootste stad van het gebied.”

De bombardementen zijn constant en de afgelopen dagen kwamen ze steeds dichter bij het ziekenhuis”, vertelde noodarts Raphael Pitti aan The Associated Press.

“Scherven hebben het ziekenhuis geraakt.”

Pitti zei dat de situatie ter plaatse “totaal hopeloos” lijkt, met sommige patiënten die weken later terugkeren met geïnfecteerde wonden omdat de medische voorraden opraken.