Politiek Buitenland

Joe Biden zoekt geld voor presidentscampagne, New Yorkse elite geeft gul

07-02-2024 19:34

Joe Biden
AP Photo/Evan Vucci.

Justin Sink and Jennifer Jacobs, Bloomberg, 7 februari 2024 – President Joe Biden zal een drietal fundraisers bijwonen die worden georganiseerd door New Yorkse artsen en financiers. Hieronder Michael Sonnenfeldt van Tiger 21 en Steve Rattner, CEO van Willett Advisors, terwijl de president zijn voorsprong op de Republikeinse rivaal Donald Trump probeert uit te breiden.

Biden’s zoektocht naar geld op woensdag omvat ook een klimaatgericht evenement dat wordt georganiseerd door voormalig Goldman Sachs Group-directeur Lawrence Linden, samen met zijn vrouw, Dana Linden, een journalist en filantroop die werkt aan Israëlische kwesties.

Donoren die naar verwachting het evenement van de Lindens zullen bijwonen zijn onder andere Josh Bekenstein van Bain Capital, die in het bestuur van Yale University zit; Dan Tishman, die toezicht hield op de bouw van One World Trade Center; Reuben Munger van Vision Ridge Partners; Mark Gallogly, die met de regering Biden heeft gewerkt aan klimaatbeleid; en David Elenowitz van Zero Carbon Partners, volgens een persoon die bekend is met het evenement.

Oprichter Bloomberg

Het tweede evenement van Biden wordt georganiseerd door Ramon Tallaj, een arts die deel uitmaakt van de Covid-19 recovery task force van burgemeester Eric Adams van New York en voorzitter is van de non-profit SOMOS Community Care. Dat evenement wordt mede georganiseerd door zijn vrouw, Ines Hernández Tallaj, volgens informatie over de fondsenwervers die Bloomberg heeft verkregen.

De gouverneur van New York, Kathy Hochul, vertegenwoordiger Gregory Meeks en Nikul Patel van JPMorgan zullen naar verwachting aanwezig zijn, aldus een persoon die bekend is met het evenement.

Rattners vrouw, prominent Democratisch fondsenwerver en buitenlands beleidsexpert Maureen White, zal ook aanwezig zijn. Rattners Willett Advisors investeert het persoonlijke en filantropische vermogen van Michael Bloomberg. Bloomberg is de oprichter en meerderheidsaandeelhouder van Bloomberg, het moederbedrijf van Bloomberg News.

Tiger 21 van Sonnenfeldt beschrijft zichzelf op zijn website als “een adviesorganisatie voor vermogensvormers om te leren en na te denken over investeren, leven en familie”.

Miami en Palm Beach

De geldinzamelingsacties worden grotendeels ‘s middags gehouden, maar verwacht wordt dat ze tot in de spits zullen duren. Ze komen nadat de herverkiezingscampagne van de president in het vierde kwartaal van 2023 97 miljoen dollar ophaalde en 117 miljoen dollar aan contanten meldde.

De president heeft onlangs een reeks fondsenwervers bijgewoond die veel geld opbrengen, waaronder een reis vorige week naar Miami en Palm Beach. Volgens een campagnefunctionaris heeft hij in januari zijn beste fondsenwervingsmaand sinds de start van zijn herverkiezingscampagne gehad.

“Het is een bewijs van ons sterke grassroots programma en dat onze coalitie gemobiliseerd is rond de inzet van deze verkiezing,” zei Biden’s plaatsvervangende campagnemanager Rob Flaherty in een verklaring.

De Biden-campagne hoopt dat een voorsprong in contanten de president kan helpen om peilingen te overwinnen die hem constant achter Trump laten zien, die steeds dichter bij de Republikeinse nominatie komt.

De voormalige president leidde Biden met 48% tegen 42% in een Bloomberg News/Morning Consult-peiling onder kiezers in zeven swing states die vorige week werd gepubliceerd.

Evenement met Obama

Trump rapporteerde 19 miljoen dollar te hebben opgehaald in het vierde kwartaal en begon het verkiezingsjaar met 33 miljoen dollar in kas. Trump heeft meer agressieve uitgaven moeten doen om uitdagingen van andere Republikeinse kandidaten af te weren, waaronder de voormalige gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, die ook een vloedgolf van steun uit Wall Street heeft gezien.

Biden wordt volgende maand terugverwacht in New York voor een evenement met de voormalige presidenten Barack Obama en Bill Clinton.

De discussie op 28 maart, die volgens NBC News mogelijk wordt gehouden in Radio City Music Hall, is een fondsenwerving voor de herverkiezing.